Hlavní obsah

Růst pražské burzy zeslábl

Právo, Bedřich Choděra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České akcie jsou stále atraktivní, ale jejich růst v úterý poněkud zeslábl, investoři čekají na nové informace. Nové rekordy posledních dní lákaly k výběru zisků, celková bilance však zůstala kladná a blížila se spíše stagnaci.

Foto: Robert Rohál

Renesanční skvost - zámek v Doudlebách nad Orlicí.

Článek

Největší objem obchodů zaznamenaly tradičně ČEZ a Komerční banka. Je zřejmé, že akcie energetického gigantu ve své snaze dostat se ke hranici 400 Kč vzbuzují zájem prodejců, a tak se zdá již úroveň kolem 390 Kč zatím nepřekročitelná. ČEZ v úterý posílil o 0,39 procenta na 388,10 Kč. Komerční banka v průběhu dopoledne neudržela dlouhodobé maximum a oslabila, v druhé části seance ale dokázala mnoho napravit. Akcie KB uzavřely na 3665 Kč s přírůstkem 0,08 procenta.

Větší objem obchodů zaznamenal také Unipetrol, když posílil o 3,90 procenta na 133,31 Kč. Akcie Orco zpevnily o 2,69 procenta na 1376 Kč. Index PX 50 vzrostl o 0,07 procenta na další maximum 1142,4 bodu.

Garanční fond obchodníků s cennými papíry vyzval klienty burzovní makléřské firmy Sati, aby do pěti měsíců přihlásili své nároky podle stavu k pondělí 14. února. Podle Komise pro cenné papíry není broker schopen vyplatit zákazníkům majetek, čímž je splněna podmínka pro odškodnění. Sdělil to Ivan Pelikán z fondu.

Sati má odhadem 800 klientů a dluží zřejmě desítky miliónů korun. Firma čelí od pondělí návrhu na konkurs, který podal k soudu nucený správce Zdeněk Švancara. Fond hradí 90 procent prostředků do asi 600 tisíc korun na osobu. Pro fond je to v ČR již osmý případ. Výplata náhrad bude podle fondu zahájena nejpozději do jednoho roku. Ve výjimečném případě by mohla být lhůta prodloužena až o tři měsíce.

Evropské akcie v úterý posílily více, než se čekalo. Pokles růstu HDP v Německu do značné míry překryl optimismus ekonomů institutu ZEW, kteří soudí, že největší evropská ekonomika do recese neupadne. Důvěra investorů v německé hospodářství se totiž v únoru překvapivě prudce zvýšila. Odpoledne také přispělo dobré otevření amerických akciových trhů.

Výrobce domácí techniky Electrolux posílil až o 9,2 procenta po zprávě, že přesune polovinu svých výrobních aktivit do zemí s nižšími náklady na mzdy. Hodlá tím kompenzovat rostoucí náklady na materiál, hlavně vyšší cenu oceli.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám