Hlavní obsah

Rusko od pátku přijímá za plyn jen rubly, jinak zavře kohouty

Aktualizováno

Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek oznámil, že podepsal dekret, podle kterého musejí zahraniční kupci od pátku platit za ruský plyn v rublech. Řekl to, když hovořil o situaci v leteckém průmyslu, uvedla agentura TASS.

Foto: Mikhail Klimentyev, ČTK/AP

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

„Dnes jsem podepsal dekret, který určuje pravidla obchodu s ruským zemním plynem s takzvanými nikoli přátelskými státy,“ uvedl Putin.

Platit se musí přes účty v ruských bankách. Dekret stanoví mechanismus, podle něhož by si měl každý kupec u ruské banky Gazprombank otevřít dva účty. Na devizový účet převede platbu v zahraniční měně, Gazprombank následně za tyto peníze nakupí rubly a uloží je na rublový účet klienta. Z toho se pak uskuteční platba na účet ruské plynárenské společnosti Gazprom.

České firmy nejsou přímým obchodním partnerem Gazpromu, plyn pro své zákazníky nakupují na evropských velkoobchodních trzích.

Putin: V případě nezaplacení v rublech smlouvy ukončíme

„Pokud se takové platby neuskuteční, budeme to považovat za nesplnění povinnosti ze strany kupce se všemi důsledky,“ pohrozil Putin.

„Nabízíme odběratelům z takovýchto zemí jasné a transparentní schéma,“ uvedl Putin. „Aby mohli nakupovat ruský zemní plyn, musejí si otevřít rublové účty v ruských bankách. Právě z těchto účtů budou platit za plyn od zítřka, tedy 1. dubna,“ dodal.

Putin zopakoval, že prodej plynu je obchod: „Nikdo nám neprodává zadarmo a my také nebudeme dělat charitu. Stávající smlouvy (v případě nezaplacení v rublech) budou ukončeny,“ řekl ruský vůdce.

Jsme v totální válce. Žádné platby, žádný plyn, říká mluvčí Kremlu

Evropa

Evropské země odmítají

Francouzský ministr financí Bruno Le Maire a německý ministr hospodářství Robert Habeck odmítli nový požadavek prezidenta Vladimira Putina, aby zahraniční kupci za ruský plyn platili v rublech.

Podle nich jde o nepřijatelné porušení smluv a vydírání. Obě země se podle ministrů připravují na zastavení dodávek plynu z Ruska, uvedla agentura AFP.

„Požadavek Ruska na platbu za ruský plyn a ropu v rublech nejspíš vyšumí do ztracena. Jako pravděpodobnější se mně jeví, že Evropská unie vytvoří v rámci sankcí výjimku, že Rusko může operovat s devizami, které získá prodejem ropy a plynu,“ řekl Právu ještě před podepsáním dektretu ekonom České spořitelny Michal Skořepa.

Nenecháme se vydírat, vzkázali Putinovi ministři Německa a Francie

Ekonomika

Rubl posiluje

Jedním z cílů opatření je zpevnit rubl a zvýšit jeho význam, pokud by ho západní odběratelé museli nakupovat, aby jím mohli platit za plyn. Navíc by to posílilo i ruské banky, protože by si v nich museli otevřít účty.

Rubl se po zahájení války prudce propadl. Den před válkou se dolar prodával za 78,6 rublu, ale 7. března to už bylo 150 rublů za dolar, ruská měna tak ztratila polovinu své hodnoty. Pak ale začala zase posilovat a 31. března stál dolar 84,8 rublu.

Ruská ekonomika se výrazně propadne, inflace bude 20 procent, odhaduje Goldman Sachs

Válka na Ukrajině

Ke stabilizaci ruské měny přispělo i zvýšení základní úrokové sazby na 20 procent, což ovšem zdražilo hypotéky. Centrální banka také zahájila intervence, kdy nakupovala rubly. Odkupovala i některé dluhopisy. Exportní firmy navíc musejí vyměnit 80 procent příjmů z deviz za rubly.

Putinovy vojenské akce potápějí ruskou ekonomiku

Válka na Ukrajině

Rusko navíc omezilo prodej deviz, obyvatelé nesmějí nakupovat do září dolary.

Zemi také pomáhá, že drží čínské státní dluhopisy.

Anketa

Měla by Evropa přistoupit na Putinův požadavek a platit za plyn v rublech?
Ano
22,7 %
Ne
77,3 %
Celkem hlasovalo 15593 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám