Hlavní obsah

Rusko nařídilo přerušit provoz ropovodu z Kazachstánu

Ropovod Caspian Pipeline Consorcium (CPC) musí podle nařízení ruského soudu na 30 dní pozastavit činnost. Důvodem je obava, že ropovod může poškodit životní prostředí. CPC přivádí ropu z kazašských polí Tengiz přes ruské území na pobřeží Černého moře, kde se dále vyváží do světa. Soud vydal nařízení v době, kdy jsou vztahy Ruska a Kazachstánu vyostřené a trh s ropou je napjatý.

Foto: Staff, Reuters

Stanice ropovodu CPC poblíž města Atyrau na západě Kazachstánu

Článek

CPC patří k největším ropovodům na světě. Přepravuje přibližně jedno procento světové ropy. Konsorcium vlastnící ropovod uvedlo, že se musí rozhodnutím řídit, ale hodlá se proti němu odvolat.

Ropovod CPC je v centru pozornosti od ruské invaze na Ukrajinu, která omezila ruský vývoz a způsobila prudký růst cen ropy. Spojené státy uvalily na ruskou ropu sankce, ale uvedly, že toky z Kazachstánu přes Rusko mohou dále fungovat bez přerušení.

Mezi Ruskem a „neposlušným“ Kazachstánem roste napětí

Evropa

Podle CPC místopředsedkyně ruské vlády Viktorie Abramčenkovová nařídila regulačním orgánům, včetně úřadu pro technický dohled Rostěchnadzor, provést kontrolu zařízení v ruské části. Inspekce údajně zjistila nesrovnalosti v dokumentech týkajících se plánů řešení úniků ropy.

Ropa z terminálu unikla loni. CPC původně dostal na nápravu lhůtu do 30. listopadu, úřady to ale změnily a soud jim nyní dal za pravdu.

Agentura Reuters s odvoláním na informované zdroje uvedla, že ropovod zatím funguje a přeprava ropy přerušená není.

Prostřednictvím ropovodu CPC se loni vyvezlo 54 milionů tun, tedy denně 1,2 milionu barelů, kazašské lehké kyselé ropy CPC Blend. Přes terminál v ruském přístavu Novorossijsk proudí 80 procent ropy vyvážené z Kazachstánu. Manipulační kapacita ropovodu je 67 milionů tun ročně. Jeho provoz byl letos již jednou přerušen kvůli poškození zařízení černomořského terminálu.
CPC je jediným ropovodem pro vývoz ropy na ruském území, který není plně vlastněn ruskou firmou Transněfť. Ta vlastní v konsorciu podíl 24 procent. Dalšími akcionáři jsou mimo jiné kazašská firma KazMunayGas či americké firmy Chevron a Exxon. Jeho délka je přes 1500 km.

Spory s Kazachstánem

Není to první incident ohledně přepravy kazašské ropy. Už v polovině června přestalo Rusko přijímat ropu z Kazachstánu určenou pro Evropu. Zdůvodnilo to tím, že v přístavu Novorossijsk byla objevena munice z druhé světové války.

Kazašský prezident Kasym-Žomart Kemeluly Tokajev zase v Petrohradě na ekonomickém fóru řekl, že jeho země neuzná samozvané lidové republiky na Donbasu a nebude obcházet západní sankce uvalené na Moskvu.

Rusko přitom očekávalo, že ho Kazachstán podpoří. Tokajev ovšem řekl, že nesouhlasí s ruským prezidentem Vladimirem Putinem v tom, že globální ekonomická krize znamená konec nadvlády Západu. „Musíte vidět, že USA jsou pevné, co se týká ekonomického rozvoje,“ nechal se slyšet.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám