Hlavní obsah

Ropa zlevňuje, i kvůli obavám z delty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ceny ropy dál klesají, severomořský Brent kolem 17:30 SELČ vykazoval pokles asi o 0,4 procenta na 71,18 dolaru za barel. Mezinárodní agentura pro energii (IEA) totiž varovala, že šíření koronavirové mutace delta zpomalí oživování poptávky.

Foto: Angus Mordant, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) ve stejnou dobu ztrácela také asi 0,4 procenta a pohybovala se kolem 68,98 dolaru za barel.

IEA dnes uvedla, že poptávka po ropě v červenci v důsledku šíření koronavirové mutace delta klesla o 120.000 barelů denně. Zároveň snížila odhad růstu poptávky v celém druhém pololetí o půl milionu barelů denně.

Zdražování pohonných hmot se konečně zastavilo. Litr benzinu zlevnil o 15 haléřů

Ekonomika

„Zpráva IEA zjevně naznačuje, že uvidíme oslabení poptávky," uvedl analytik Phil Flynn ze společnosti Price Futures Group. Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) ve čtvrtek ale navzdory obavám ohledně mutace delta potvrdila své dřívější odhady, podle kterých by se globální poptávka po ropě měla v letošním i příštím roce výrazně zvyšovat.

Administrativa amerického prezidenta Joea Bidena ve středu vyzvala kartel OPEC a jeho spojence ke zvýšení těžby. Současná úroveň produkce ropy podle Bílého domu není dostatečná, což by mohlo ohrozit nynější zotavování světové ekonomiky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám