Hlavní obsah

Zdražování pohonných hmot se konečně zastavilo. Litr benzinu zlevnil o 15 haléřů

Novinky, ČTK, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zdražování pohonných hmot se v Česku zastavilo. Litr benzinu Natural 95 stál ve středu v průměru 33,78 koruny, což je o 15 haléřů méně než před týdnem. Litr nafty se průměrně prodával za 31,66 koruny, což je o 17 haléřů méně než minulou středu. Vyplývá to z údajů společnosti CCS.

Článek

Natural byl před týdnem nejdražší od prosince 2014. Meziročně litr této pohonné hmoty zdražil o 5,68 koruny. Litr nafty je potom o 4,08 koruny dražší než před rokem.

Nejlevnější paliva aktuálně natankují řidiči ve Zlínském kraji, kde litr benzinu v průměru vychází na 33,48 koruny. Naftu tam prodávají průměrně za 31,29 koruny.

Naopak nejdražší pohonné hmoty nabízejí čerpací stanice v Praze, kde litr benzinu stojí průměrně 34,34 koruny a litr nafty 32,30 koruny.

Foto: Novinky

Průměrná cena pohonných hmot v ČR k 4. srpnu

Ve středu klesaly také ceny ropy na světových trzích. I tak však ceny zůstávají kolem 70 dolarů za barel, což je poměrně vysoko.

Cena severomořské ropy Brent kolem 17. hodiny SELČ vykazovala pokles o 1,4 procenta na 71,37 dolaru za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) ve stejnou dobu odepisovala dokonce 2,1 procenta na 69,11 dolaru za barel.

Americký úřad pro energetické informace EIA ve středu oznámil, že zásoby ropy v USA se minulý týden zvýšily o 3,6 milionu barelů na 439,2 milionu. Analytici přitom v anketě agentury Reuters předpovídali, že zásoby vykážou pokles o 3,1 milionu barelů.

Gazprom přiškrtil plyn Evropě, zásobníky jsou způli prázdné

Ekonomika

Spojené státy a Čína, tedy dva největší spotřebitelé ropy na světě, se navíc aktuálně potýkají s rostoucím počtem nových případů nákazy koronavirovou mutací delta, což podle analytiků omezí poptávku po pohonných hmotách.

Reklama

Související články

Rosněfť se vrátila k zisku

Společnost Rosněfť, která je největším producentem ropy v Rusku, vykázala v prvním čtvrtletí čistý zisk 149 miliard rublů (42,4 miliardy korun) ve srovnání se...

Výběr článků

Načítám