Hlavní obsah

Ropa kvůli vývoji na Blízkém východě dále zdražuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ceny ropy na počátku nového týdne rostou o více než dvě procenta a ropa Brent stoupla nad 70 dolarů za barel. Mohou za to prohlášení ze Spojených států, Íránu a Iráku po zabití íránského generála Kásima Sulejmáního, která zvyšují napětí na Blízkém východě.

Foto: Nick Oxford, Reuters

Těžba ropy

Článek

V 7:45 SEČ cena severomořské ropy Brent stoupla o 2,3 procenta na 70,18 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI ve stejnou dobu zdražila o dvě procenta na 64,32 dolaru za barel.

Pondělní růst navazuje na páteční zvýšení cen ropy o více než tři procenta. Mohla za to zpráva, že američtí vojáci v noci na pátek u letiště v Bagdádu zabili velitele íránských elitních jednotek Kuds Kásima Sulejmáního. Noční útok, který nařídil prezident Donald Trump, způsobil eskalaci napětí mezi Íránem a USA a vyvolal na trzích zájem o bezpečnější investice.

Po americkém atentátu na Sulejmáního prudce zdražila ropa

Ekonomika

Konflikt na Blízkém východě by také mohl ohrozit dodávky ropy. Region se na celosvětové produkci ropy podílí téměř polovinou a zhruba pětina celosvětových dodávek prochází Hormuzským průlivem.

V neděli Trump pohrozil zavedením sankcí vůči Iráku, který je druhým největším producentem ropy v rámci Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC), pokud se budou muset američtí vojáci stáhnout ze země.

Zásoby ropy klesly

Páteční zpráva amerického úřadu pro energetické informace EIA ukázala, že zásoby ropy se v uplynulém týdnu snížily nejvíce od června, protože vývoz poprvé překonal čtyři miliony barelů denně.

Benzin a nafta poslední dva týdny zdražují

Ekonomika

Špatné počasí v neděli zavřelo všechny čtyři ropné vývozní terminály na východu Libye. Zavřené zůstanou nejméně tři dny, uvedla agentura Reuters.

Pohonné hmoty v Česku od předminulé do minulé středy zdražily. Průměrná cena benzinu stoupla o deset haléřů na 32,17 koruny za litr, cena nafty vzrostla od minulé středy o dva haléře na 31,79 koruny.

Reklama

Výběr článků

Načítám