Hlavní obsah

Řidiči i přes drahá paliva tankovali víc než dřív

Od vypuknutí války na Ukrajině významně zdražily ceny pohonných hmot a nic nenasvědčuje tomu, že v dohledné době zlevní na úroveň před válkou. V kombinaci se zdražováním energií a potravin to je tak pro spotřebitele další finanční zátěž. Na spotřebě benzinu a nafty se to ale zatím negativně nepodepsalo, naopak v březnu výtoč paliv vzrostla.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ilustrační foto

Článek

Vpád ruských vojsk na Ukrajinu s sebou přinesl rekordně vysoké ceny paliv. Vrchol nastal mezi 10. a 13. březnem.

To stál benzin v průměru přes 47,20 koruny za litr, průměrná cena litru nafty přesáhla dokonce 49,50 koruny. Přesto v březnu řidiči tankovali více než obvykle.

Paliva v Česku dál zdražují

Ekonomika

„V březnu byly prodeje pohonných hmot mimořádně zvýšeny z důvodu nejistoty po zahájení války na Ukrajině. Zvýšené nákupy trvaly přibližně týden, během nějž jsme zaznamenali zvýšenou výtoč do kanystrů,“ potvrdil Novinkám Martin Pavlíček, mluvčí MOL, druhé největší sítě čerpacích stanic v Česku.

Zvýšený zájem o tankování zaznamenali také v Čepru. „Ve srovnání s únorem letošního roku výtoč paliv na čerpacích stanicích EuroOil v březnu vzrostla zhruba o pětinu,“ sdělil Novinkám mluvčí Marek Roll.

Podle mluvčího České asociace petrolejářského průmyslu a obchodu (ČAPPO) Václava Louly vzrostla v březnu výrazně zejména spotřeba benzinu.

„Lidé kvůli vysokým cenám, ale také obavám z dalšího růstu cen a z nedostatku pohonných hmot tankovali zásoby i do kanystrů,“ poznamenal.

Zastropování cen je přivedlo do ztráty, maďarské čerpací stanice proto žalují stát

Stalo se

Důvodem vyšší spotřeby však nebyly jen obavy z války.

„Je to dáno především nízkou srovnávací základnou způsobenou loňským lockdownem. Vyšší poptávku také ovlivnil i vývoj ekonomiky a nárůst mobility,“ vysvětlil Loula Novinkám.

Konkrétní čísla za březen ještě Loula nezná, meziročně ale tipuje nárůst.

„Předpokládám, že v březnu i po celé první čtvrtletí letošního roku bude vyšší spotřeba v porovnání se stejným obdobím roku 2021, a to u benzinu o 20 procent a u nafty o 10 procent,“ dodal.

Lidé budou šetřit jinde

A jaká bude situace na pumpách v dalších měsících? „V horizontu měsíců nečekám, že by řidiči výrazně změnili své chování a tankovali znatelně méně,“ řekl Novinkám analytik XTB Jiří Tyleček.

Zvýšená inflace a pokles reálných příjmů sice podle něj donutí lidi šetřit, „ani s přihlédnutím k těmto faktorům však řidiči výrazně méně tankovat nebudou, respektive šetřit se bude spíše na zbytnějších věcech“, myslí si.

Podle hlavního ekonoma BHS Štěpána Křečka budou vysoké ceny paliv odrazovat od tankování hlavně řidiče, kteří mají alternativní možnost dopravy.

Odstřižení od ruské ropy by ČR zvládla

Ekonomika

„Spotřeba pohonných hmot tak může klesnout například u lidí z měst, kteří mohou více využívat hromadnou dopravu. Mnozí lidé však nemají na výběr a vyšší ceny budou muset akceptovat. Půjde hlavně o řidiče z lokalit se špatnou dopravní obslužností či podnikatele, kteří potřebují jezdit z pracovních důvodů,“ sdělil Novinkám.

Ani podle Louly válka a s ní související vysoké ceny k nějakému výraznějšímu omezení spotřeby paliv nepovedou. „Kvůli válce na Ukrajině určitě nebudou lidé tankovat méně,“ konstatoval.

Analytik: Nižší nákupy už ve 2. čtvrtletí

Opačně to vidí analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák.

„Předpokládám, že české domácnosti začnou v nadcházejících měsících v průměru ještě více šetřit, a to jak na pohonných hmotách, tak i na dalších položkách spotřebního koše,“ odpověděl na dotaz Novinek.

Důvěra spotřebitelů v ekonomiku je nejhorší od roku 2012

Ekonomika

Svůj názor opírá právě o vysokou inflaci a také o spotřebitelskou důvěru, jež se v dubnu propadla na historické minimum. Lidé se podle něj bojí dalšího růstu cen a zhoršení jejich finanční situace.

„Nižší nákupy pohonných hmot podle mě uvidíme v datech již za 2. čtvrtletí, ale především pak ve druhé polovině letošního roku. Pokud jde o nárůst výtoče na konci února a začátku března, tak bych to nepřeceňoval, protože část spotřebitelů se snažila předzásobit kvůli prudce zdražujícím cenám pohonných hmot,“ dodal Novák.

Reklama

Výběr článků

Načítám