Hlavní obsah

Revize kotle na tuhá paliva nesmí být dražší než 2125 Kč

Právo, svj

Mnozí lidé, kteří mají kotle na tuhá paliva, by měli nově za jejich revizi ušetřit. Od neděle vstoupila v platnost vyhláška ministerstva životního prostředí (MŽP), podle které by revize starého kotle neměla přijít na více než 1585 Kč bez DPH, u kotlů s řídicí jednotkou pak na 1848 Kč bez DPH.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

I s 15procentní daní by se tak domácnost měla vejít do 1823 Kč, resp. 2125 Kč. Daňová sazba pro firmy je vyšší.

O cenových limitech informovalo ministerstvo tiskovou zprávou. Úřad vysvětlil, že chce vyhláškou předejít dřívějším situacím, kdy z důvodu nedostatku techniků vyškolených výrobci byly ceny za revize kotlů na pevná paliva neúnosně vysoké, především kvůli dojezdové vzdálenosti k zákazníkovi. Současně by nižší cena mohla lidi motivovat k tomu, aby revize nezanedbávali.

Cenové limity se týkají jen kotlů na tuhá paliva, nikoliv tedy např. plynových kotlů.

Nižší cenový strop se vztahuje na spalovací stacionární zdroje bez řídicí jednotky, jedná se tak především o starší typy kotlů. Vyšší cenový limit uvedený ve vyhlášce pak cílí na spalovací stacionární zdroje s řídicí jednotkou, což jsou např. moderní zplyňovací a automatické kotle.

„Tato částka odpovídá reálným nákladům na revizi včetně dojezdu technika do vzdálenosti 50 km, pokud pojede technik kratší vzdálenost, měla by být cena samozřejmě nižší,“ uvedlo ministerstvo.

Databáze pomůže vyhledat technika

Nejsnazší cesta, jak najít nejbližšího proškoleného technika, bude přes databázi, kterou MŽP zprovozní během září.

„Databáze umožní lidem okamžitě vyhledat nejbližšího technika příslušného pro konkrétní typ kotle. A navíc ještě před koncem letošního roku bude možné se jejím prostřednictvím obrátit přímo na výrobce ohledně technika, který by zajistil kontrolu za cenu ne vyšší, než je referenční finanční limit,“ uvedl ředitel odboru ochrany ovzduší MŽP Kurt Dědič.

„Rychlá elektronická cesta tak nahradí stávající písemnou komunikaci s výrobcem, kterou je třeba na vyžádání obce s rozšířenou působností věrohodně doložit,“ doplnil.

Anketa

Jak vytápíte svůj domov?
dálkovým vytápěním
6,6 %
plynovým kotlem
27,5 %
kotlem na tuhá paliva
49 %
elektřinou
8,3 %
jiným způsobem
8,6 %
Celkem hlasovalo 1764 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám