Hlavní obsah

Řecko se bude zachraňovat potřetí, tvrdí Španělé

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Eurozóna jedná o třetím záchranném programu pro Řecko v objemu 30 až 50 miliard eur (825 miliard až 1,4 biliónu korun). Uvedl to španělský ministr hospodářství Luis de Guindos. Euroskupina i Evropská komise to ale popírají.

Foto: Eric Vidal, Reuters

Španělský ministr hospodářství Luis de Guindos (vlevo) jedná s francouzským a řeckým ministrem financí.

Článek

„Jednáme o třetí záchraně,” řekl Guindos podle španělského deníku El País v pondělí v Pamploně. Částku i samotné zahájení jednání o třetím záchranném programu ale vzápětí popřeli mluvčí Evropské komise i euroskupiny, ve které jednají ministři financí zemí eurozóny.

Zdroj z ministerstva hospodářství listu později řekl, že uvedených 30 až 50 miliard jsou „jen orientační čísla”. Dodal, že „Evropa Řecku už pomohla a ještě bude hodně pomáhat”.

Napětí mezi Řeckem a Španělskem

Řecký premiér Alexis Tsipras již v pátek odmítl, že jeho země bude potřebovat další mezinárodní program. Předtím označil Španělsko a Portugalsko za země, které se snaží zdržovat dohodu o prodloužení pomoci. Minulou sobotu Tsipras obvinil španělského a portugalského premiéra, že se snaží svrhnout novou řeckou vládu pod vedením Syrizy. Španělský premiér Mariano Rajoy si poté formálně stěžoval Evropské komisi.

Řecko se v květnu 2010 ocitlo na pokraji státního bankrotu a muselo požádat Evropskou unii a Mezinárodní měnový fond o finanční pomoc. Dohodlo se již na dvou záchranných programech ve výši 240 miliard eur (6,6 biliónu korun).

Druhý záchranný program měl vypršet na konci února. Atény se však dohodly na jeho prodloužení o čtyři měsíce, a odvrátily tak hrozící kolaps bankovního sektoru.

Tsipras přitom postavil svůj volební úspěch na kritice záchranných programů, které prohloubily recesi, zvýšily nezaměstnanost a zhoršily životní úroveň obyvatel.

Tsipras musí mírnit sliby

V rámci dohody o prodloužení záchranného programu musel Tsipras ustoupit od některých klíčových slibů, které učinil během volební kampaně. Pokud Řecko program úspěšně dokončí, obdrží od mezinárodních věřitelů zbývajících 7,2 miliardy eur.

Řecko navzdory prodloužení programu čelí bezprostředním finančním problémům. Podle agentury Reuters se předpokládá, že tamní vládě nejpozději do konce března dojde hotovost. Dijsselbloem v rozhovoru s listem Financial Times uvedl, že mezinárodní věřitelé by mohli Aténám vyplatit část zbývajících peněz již během března, pokud Řecko začne zavádět požadované reformy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám