Hlavní obsah

Řecko odejde z eurozóny k 1. lednu 2013, zní z Citibank

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Podle analytika banky Citibank Michaela Saunderse opustí Řecko eurozónu k 1. lednu příštího roku. Ve čtvrtek to uvedl list Daily Mail. Podle Saunderse nová řecká měna okamžitě ztratí 40 procent své hodnoty, což bude mít značný dopad na eurozónu.

Foto: Profimedia.cz

Článek

"Předpokládáme, že Řecko eurozónu opustí 1. ledna 2013, ale zůstane v EU a dostane pomoc v podobě půjček, které mají snížit riziko nepokojů a zhroucení celé společnosti," uvedl Saunders.

V dopise významným klientům banky, z něhož list Daily Mail citoval, Saunders napsal, že pravděpodobnost, že Řecko opustí eurozónu během 12 až 24 měsíců je 50 až 75 procent. Sám dospěl k závěru, že odchod nastane 1. ledna příštího roku.

Saunders vychází z toho, že po předčasných volbách, které jsou plánovány na 17. června, se nepodaří sestavit vládu, která by podporovala úsporná opatření. Právě jejich zaváděním je ale podmíněno uvolňování peněz z druhé půjčky, poskytnuté zemi ze strany EU a MMF.

Bankéř se vyjádřil i k dopadům návratu Atén k drachmě. "Předpokládáme, že po odchodu Řecka přijde série opatření, která budou bránit dominovému efektu v podobě kolapsu bankovního systému a eskalace ekonomických propadů," uvedl Saunders.

S odchodem Řecka se kalkuluje

Už ve středu německá Bundesbanka uvedla, že by bylo možná lepší nechat Řecko odejít z eurozóny, než jeho ochromené ekonomice dávat další peníze. Ve středu večer selhal summit EU o boji s krizí, protože Německo odmítlo vydat společné eurobondy, které prosazuje Francie i Irsko a další země postižené krizí.

Podle ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) tuzemské banky odchod Řecka z eurozóny zvládnou. [celá zpráva]

Řecké sbohem euru bere vážně i premiér Petr Nečas (ODS). [celá zpráva]

Podle některých zpráv je britská tiskárna cenin De La Rue připravena tisknout drachmy. Objevily se i spekulace, že už jsou vytištěné. [celá zpráva]

Nejcitelněji by odchod Řecka z eurozóny pocítilo Německo, které mu dosud ochotně půjčovalo. Podle expertů listu Wall Street Journal by naopak samotnému Řecku odchod pomohl, protože devalvace by mohla vést k oživení ekonomiky a růstu její konkurenceschopnosti na světovém trhu. Mohl by vzrůst i zájem turistů. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám