Hlavní obsah

Řecko dostane další peníze ve splátkách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel
Aktualizováno

Zahraniční věřitelé uvolní Řecku další část finanční pomoci, která ovšem bude rozložena do více splátek. Podle zdrojů agentury Reuters se na tom v pondělí v Bruselu dohodli ministři financí eurozóny. První část v objemu 2,5 miliardy eur (asi 65 miliard Kč) bude vyplacena ještě tento měsíc.

Foto: Reuters

Řečtí nacionalisté protestovali proti vládou plánované výstavbě mešity v okolí Athén.

Článek

Řecko celkem potřebuje zhruba 8,1 miliardy eur, to ale zřejmě nedostane dříve než v říjnu. V témže měsíci má podle dnešní dohody ministrů následovat další příspěvek z eurozóny ve výši půl miliardy eur.

Podle zdrojů Reuters mají centrální banky eurozóny ještě v červenci přispět částkou 1,5 miliardy eur a další půl miliardou eur v říjnu. Mezinárodní měnový fond by měl v rámci dohody v srpnu přidat 1,8 miliardy eur.

O možnosti rozdělit pomoc Řecku ze záchranného balíku do několika splátek hovořili ministři ještě před svým pravidelným zasedáním. Schůzce ráno předcházelo oznámení předběžné dohody s řeckými úřady, která je pro další uvolnění úvěru nezbytná.

Oznámená dohoda byla předpokladem k tomu, aby ministři financí Euroskupiny mohli schválit z celkového balíku 240 miliard eur uvolnění další pomoci, kterou Řecko potřebuje.

Reklama

Výběr článků

Načítám