Hlavní obsah

Řecká absurdita: Restaurace přestávají brát euro

– Praha • Aktualizováno

Pokud vyrazíte na dovolenou do Řecka, neuškodí si s sebou vzít pro jistotu ještě jinou měnu než euro. Podle cestovních kanceláří totiž některé restaurace a další podniky požadují platby v jiných měnách, aby se chránily před ztrátami při případném vystoupení krizí drcené jihoevropské země ze 17členné eurozóny.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Jak pro Novinky uvedl viceprezident Asociace cestovních kanceláří ČR Jan Papež, některé restaurace na Korfu a Rhodu patřící britským majitelům přestaly brát euro a platby požadují v britských librách nebo amerických dolarech. Chtějí se tak vyhnout situaci, kdy by po změně národní měny byla eurová konta v řeckých bankovních ústavech automaticky převedena na novou měnu. A u té je možné očekávat prudkou devalvaci.

"Jedná se však jen o několik restaurací," připomněl Papež s tím, že to rozhodně není obecný jev. Pokud by situace došla tak daleko, že by Řecko zavedlo drachmy, ani v tomto případě by to pro turisty nic neznamenalo. "Vznikly by směnárny, kde by si lidé měnili peníze v lokální měně," dodal Papež.

Podle obchodního ředitele cestovní kanceláře Exim Tours Stanislava Zímy se veškeré finanční transakce mezi cestovními kancelářemi a řeckými poskytovateli obchodují v eurech. Přechod na jakoukoli jinou měnu by kancelářím ale nečinil potíže.

Například ale CK Fischer a NEV-DAMA neví "o jediné službě, za kterou by v Řecku nešlo platit eurem". "Během letošní letní dovolené neočekáváme žádné komplikace," uvedl mluvčí Jan Osúch.

Služby, které by se nemusely dostavit

Optimismus v případě přechodu na jinou měnu nesdílí analytik cestovního ruchu Jaromír Beránek. Jak připomněl, služby v Řecku jsou napojené na určitou cenu, a pokud by měna výrazně devalvovala, nemuseli by se klienti cestovních kanceláří dočkat služeb, které mají přes cestovní kanceláře zaplacené.

Podle Papeže většina hoteliérů požádala cestovní kanceláře, aby jim platby zasílaly na nově zřízené účty v zahraničních bankách. Platby v eurech by totiž neskončily ani po přechodu na národní měnu. Vyplývá to ze smluv na letošní sezonu, pro klienty CK by se prý nic zásadního neměnilo.

Hotovost se vyplatí

Komplikací by podle Papeže bylo zmrazení účtů, které by pro turisty znamenalo, že si po tuto dobu nebudou moci vyzvednout hotovost například z bankomatů. Jak dlouho by ale tento výpadek trval, zatím prý není možné odhadnout a turisté by pro tyto případy měli mít finanční rezervu v hotovosti, dodal.

Čeští turisté podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) vloni do Řecka uskutečnili 318 000 dlouhodobějších cest, což je déle než tři přenocování. Z pohledu turistické obliby se tato středomořská destinace umístila na čtvrtém místě po sousedním Slovensku, Chorvatsku a Itálii.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám