Hlavní obsah

Rating uhelné NWR dál spadl a nepočítá se splacením dluhů

Novinky, tov, pro

Standard & Poor's snížila rating firmy NWR, majitele černouhelné firmy OKD, o dva stupně na CC, tedy hlouběji do spekulativního pásma. Znamená to, že se firmě dál prodraží financování jejího vysokého dluhu.

Článek

Agentura tak reagovala na oznámení podmínek restrukturalizace dluhu, uvedla agentura Reuters. NWR se v pondělí dohodla s věřiteli na snížení zadlužení ze 775 miliónů (21,3 miliardy korun) na 450 miliónů eur (12,4 miliardy korun). [celá zpráva]

Hodnocení úvěrové spolehlivosti firmy zůstává ve vysoce spekulativním pásmu s velmi nízkou perspektivou splacení. Výhled ratingu je navíc negativní, což znamená, že ho agentura může v nejbližších měsících dále snížit.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

"Považujeme tuto nabídku spíše za nešťastnou než oportunistickou," uvedla S v prohlášení k plánu restrukturalizace. Podle jejího názoru bez oživení cen koksovatelného a energetického uhlí je dluh firmy neudržitelný i po restrukturalizaci.

Cena uhlí je rekordně nízko

Evropské ceny uhlí na promptním trhu klesly ve čtvrtek na nejnižší hodnotu za posledních pět let. Cena uhlí s dodáním do přístavů v Amsterdamu, Rotterdamu a v Antverpách se totiž snížila až na 70,15 dolaru (v přepočtu 1 400 korun) za tunu. Cena uhlí je nyní 45 procent pod svým vrcholem z prvního čtvrtletí roku 2011.

Společnost NWR, která sídlí v Amsterdamu, patří téměř ze dvou třetin skupině BXR, v níž má zhruba poloviční podíl jeden z nejbohatších Čechů miliardář Zdeněk Bakala.

Společnost OKD, která čelí ekonomickým potížím, loni v září oznámila, že zavře Důl Paskov. Zástupci firmy tehdy sdělili, že ponese-li náklady útlumu jen OKD, zavře důl k 31. prosinci 2014. V Dole Paskov pracuje zhruba 2500 lidí.

Vláda koncem dubna schválila státní pomoc v souvislosti s útlumem těžby černého uhlí v Dole Paskov. Těžba by podle dohody státu s NWR měla pokračovat do konce roku 2017. Vláda zaplatí 600 miliónů korun na sociální programy horníků.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám