Hlavní obsah

Zadlužená NWR snížila ztrátu, prodala ale méně uhlí

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Těžební společnost New World Resources (NWR), kterou spoluvlastní miliardář Zdeněk Bakala, snížila meziročně ztrátu na 27 miliónů eur (zhruba 740 miliónů korun). Ve stejném období loňského roku vykázala ztrátu 81 miliónů eur. Firma o tom informovala v tiskové zprávě.

Článek

Výsledkům pomohlo snížení provozních nákladů. Společnost nadále tíží vysoké zadlužení ve výši 651 miliónů eur (zhruba 17,8 miliardy korun).

Výnosy NWR, která je majitelem černouhelné firmy OKD, v prvních třech měsících meziročně klesly o 18 procent z 211 miliónů na 173 miliónů eur (zhruba 4,7 miliardy korun).

Společnost v prvním čtvrtletí vyprodukovala 2,2 miliónu tun uhlí, o čtyři procenta více než před rokem. Externí prodeje ale klesly o 12 procent na 1,9 miliónu tun. Letos chce NWR vytěžit a prodat 9 až 9,5 miliónu tun uhlí.

Budeme optimalizovat

Předseda představenstva NWR Gareth Penny upozorňuje na to, že ceny uhlí klesají již od poloviny roku 2011.

"Takové cenové prostředí je pro nás jednoznačnou výzvou a je životně důležité, aby společnost udělala vše, co je v jejích silách, k optimalizaci svého provozu, a lépe tak snášela strukturální i cyklické tlaky a připravila se na zotavení trhu," napsal Penny.

Celkový počet zaměstnanců, včetně těch z dodavatelských firem, se snížil o deset procent.

Těžařská firma ve zprávě o výsledcích také uvádí, že v letošním roce bohužel došlo ke dvěma smrtelným úrazům.

Na konci dokumentu NWR připomíná, že česká vláda v dubnu 2014 schválila finanční podporu pro uzavření Dolu Paskov, ale že dohoda musí být ještě schválena Evropskou komisí. Těžba by podle dohody směla pokračovat do konce roku 2017. Vláda zaplatí 600 miliónů korun na sociální programy horníků.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám