Hlavní obsah

Raiffeisenbank loni stoupl čistý zisk o 119 procent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Raiffeisenbank v ČR v roce 2021 stoupl čistý zisk meziročně o 119 procent na 4,69 miliardy korun. Aktiva banky vzrostla o 24 procent na 511 miliard Kč. Banka o tom informovala v tiskové zprávě. Z ostatních velkých bank zveřejnila loňské výsledky zatím jen česká a slovenská UniCredit Bank, které vzrostl zisk o 39,1 procenta na 6,62 miliardy korun.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Objem poskytnutých úvěrů klientům banky loni meziročně stoupl o 5,3 procenta na 262 miliard Kč. Objem přijatých vkladů od klientů se zvýšil o 25,5 procenta na 420 miliard korun.

Růst táhly hlavně zvyšující se zůstatky na běžných a spořicích účtech zejména u domácností, čemuž z velké části přispělo převzetí klientů z ING Bank. U firem byl největší nárůst u termínovaných vkladů.

"Od začátku roku 2021, kdy jsme v rozmezí několika týdnů oznámili akvizici Equa bank, koupi Akcenty i zajištění služeb pro klienty ING, jsme se museli soustředit na integraci klientů i zaměstnanců do Raiffeisenbank. S ohledem na pandemii covidu šlo o nelehký úkol ať již z pohledu zajištění kapacit, či z pohledu manažerského řízení. Nicméně výsledky jasně ukazují, že jsme tento náročný úkol v loňském roce zvládli," komentoval výsledky generální ředitel Raiffeisenbank Igor Vida.

Provozní výnosy banky vzrostly o 16,5 procenta na 12,18 miliardy Kč. Čisté úrokové výnosy banky vzrostly o 5,6 procenta na 7,65 miliardy Kč. Tento nárůst způsobil zejména pohyb tržních sazeb, které rostou v reakci na kroky centrální banky. Čisté výnosy z poplatků a provizí vzrostly o 21,1 procenta na 3,54 miliardy Kč.

Skupina Raiffeisenbank International koupila Equa bank

Ekonomika

Ostatní výnosy a náklady banky, které zahrnují mimo jiné zisk nebo ztrátu z operací na finančních trzích a výnosy z dividend, dosáhly 735,6 milionu Kč, což je zlepšení o 601,9 milionu Kč.

Provozní náklady Raiffeisenbank ve výši 6,4 miliardy Kč se v meziročním srovnání zvýšily o 2,2 procenta. Tento nárůst způsobily především integrační náklady v IT a poradenství.

Raiffeisenbank poskytuje v ČR bankovní služby od roku 1993. Majoritním akcionářem je rakouská finanční instituce Raiffeisen Bank International.

Reklama

Výběr článků

Načítám