Hlavní obsah

Řada cestovek pomýšlí, že raději skončí

Novinky, Bohuslav Borovička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Z někdejších dvanácti set cestovních kanceláří, které získaly v roce 2001 koncesi na pořádání zájezdů, jich už kolem dvou stovek ukončilo činnost. Sdružení devíti pojišťoven, které cestovkám poskytují pojištění pro případ úpadku, má smlouvy se zhruba devíti sty padesáti společnostmi.

Foto: Vratislav Konečný
Článek

Od počátku letošního roku zaniklo z nejrůznějších důvodů pojištění přibližně šesti desítkám cestovních kanceláří. Právu to potvrdila Marie Nezvalová z Evropské cestovní pojišťovny, která je kanceláří Sdružení. Samostatně poskytuje pojištění proti úpadku pojišťovna Union, která má smlouvy s více než padesáti cestovkami.

Spirála smrti

"Trh dovolených je naprosto zdeformovaný," řekl Právu ředitel zahraničních zájezdů Čedoku Svatopluk Rada. "Cestovky se předhánějí v poskytování slev, a ceny se tak dostaly na úroveň, která začíná být neudržitelná. Je to spirála smrti, z níž se některým cestovkám nepodaří vymanit." Několik majitelů menších cestovních kanceláří Právu potvrdilo, že oni sami nebo někteří z jejich kolegů, hledají pro svou firmu kupce, nebo ji hodlají přeměnit na cestovní agenturu, z pořadatele zájezdů se stát jejich prodejcem. "Odkládáme platby partnerům, hrneme před sebou dluhy, ale to se nedá dělat donekonečna," řekl Právu jeden z nich.

Nečistá konkurence

Cestovkám, které platí pojištění a řádně podnikají, konkurují firmy, které se za cestovní kanceláře pouze vydávají, ale nemají koncesi a nejsou pojištěny. Pojišťovny, ministerstvo pro místní rozvoj a případně živnostenské úřady sledují jen ty, jimž pojištění skončilo. Jsou ale i firmy, jejich počet je odhadován na desítky, které nikdy pojištěny nebyly, koncesi nemají, a přesto pořádají zájezdy. Příčinou většiny problémů je podle předsedy legislativní komise Asociace cestovních kanceláří Zdeňka Honka nedokonalý zákon o cestovním ruchu, který neumožňuje účinnou kontrolu podnikání v oboru.

Podle Honka by měl existovat především jednotný a veřejně přístupný registr cestovek s koncesí (tedy pojištěných) a také by měly být jasně definovány povinnosti a kompetence orgánů státní správy - včetně sankcí uplatněných vůči těm, kdo legislativní normy nedodržují.

Nový zákon?

K problémům, souvisejícím s nynějším zákonem o cestovním ruchu, patří i to, že mnohá z jeho ustanovení se dají poměrně snadno obcházet, aniž by ti, kdo to dělají, zákon přímo porušovali. Novelizace zákona, která se připravuje, by měla většinu dosavadních slabin odstranit. Někteří z odborníků na cestovní ruch jsou ale skeptičtí. Poukazují zejména na to, že nikdo neví, jak to bude příští rok s pojištěním: výjimka, kterou Sdružení pojistitelů dostalo od antimonopolního úřadů, totiž končí posledního prosince.

Zdá se, že nikdo ze zúčastněných nemá moc vůle k jejímu prodloužení. Všeobecně se soudí, že pojištění, bankovní garance, případně jiné formy záruk budou v příštím roce dosažitelné pro méně cestovek, než nyní. Je obtížné si představit, že by nový zákon postihl příští letní sezónu. Cestovky s její přípravou začnou už zanedlouho: budou sestavovat katalogy, a musejí tudíž znát pravidla hry - i proto, aby věděly, zda se do ní vůbec budou pouštět.

Reklama

Související články

Cestovní agentura C.T.E. skončila

Letošní turistická sezóna nezačala pro klienty jablonecké agentura Czech Tour Europe (C.T.E). dobře. Kvůli platební neschopnosti ukončila cestovní agentura,...

S klienty se cestovka bavila přes sklo

Další rozčarování prožila v pondělí ráno asi dvacítka klientů padlé cestovní agentury Czech Tour Europe z Jablonce (CTE). Když se totiž před devátou hodinou...

Výběr článků

Načítám