Hlavní obsah

Ptačí chřipka už je i v Osvětimanech

Novinky, ČTK, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvanácté ohnisko ptačí chřipky bylo potvrzeno v dosud nezasaženém regionu, v chovu v Osvětimanech ve Zlínském kraji. Bylo tam 400 kusů drůbeže, o víkendu ji veterináři utratili, uvedl v úterý mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček. Ohniska v chovech jsou už v sedmi krajích, tedy v polovině krajů v Česku.

Foto: Zdeněk Seiner, Právo

Hasiči se chystají na likvidaci usmrcených krůt a brojlerů

Článek

„Chovatel nahlásil úhyn 12 ptáků z celkového počtu přes 400 kusů drůbeže, šlo o slepice, husy, kachny a krůty,” uvedl k osvětimanskému ohnisku Vorlíček. Laboratoř následně potvrdila subtyp chřipky H5N8, zbývající drůbež byla vybita.

„Stejně jako v předchozích případech bude vymezeno tříkilometrové ochranné pásmo a pásmo dozoru o poloměru deseti kilometrů a v těchto pásmech budou vyhlášena mimořádná veterinární opatření. V jejich rámci bude zejména omezen pohyb drůbeže do a z pásem a budou provedeny soupisy chovů drůbeže,” dodal mluvčí.

Ptačí chřipka už je v šesti krajích, rozšířila se i na sever Moravy

Ekonomika

Ohniska v chovech jsou v Česku aktuálně v sedmi krajích. Vedle Zlínského se nachází také ve Středočeském, Moravskoslezském, Jihočeském, Pardubickém a Plzeňském kraji a na Vysočině.

U volně žijících ptáků se choroba potvrdila také v Libereckém, Olomouckém, Ústeckém kraji a v Praze. Nově u dvou labutí na Chomoutovském jezeře u Olomouce a u jedné labutě v Hynkově u Olomouce.

V minulém týdnu se nákaza vyskytla ve Zlínském kraji u labutě u Novoveských štěrkových jezer v katastru Ostrožské Nové Vsi na Uherskohradišťsku a podle Vorlíčka se nově potvrdila i u uhynulé labutě, která byla nalezena na Stříbrném jezeře u Opavy.

Ptačí chřipka se přenesla na člověka. Máme důkaz, tvrdí Rusko

Evropa

Veterináři doporučují drobným chovatelům, aby drůbež drželi v uzavřených prostorech a chránili ji před kontaktem s volně žijícími ptáky.

V Česku se ptačí chřipka objevila v loňském roce, kdy museli veterináři vybít kolem 13 tisíc ptáků. Vyskytla se tu také v roce 2017, kdy bylo nutné utratit 98 tisíc ptáků, většinou v komerčních chovech.

Reklama

Související témata:

Související články

Policie obvinila Zemanova kancléře Mynáře

Policie obvinila prezidentova kancléře Vratislava Mynáře z trestného činu poškozování finančních zájmů Evropské unie. Na svém webu to ve čtvrtek uvedl Pražský...

Výběr článků

Načítám