Hlavní obsah

Ptačí chřipka se přenesla na člověka. Máme důkaz, tvrdí Rusko

Novinky, mso

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

V Rusku zaznamenali první přenos kmene viru ptačí chřipky A(H5N8) na člověka. S odkazem na vyjádření tiskové mluvčí Federální služby pro dohled nad ochranou práv spotřebitelů a blahobytem lidí Anny Popovové o tom informovala agentura TASS.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Téměř stovka hasičů a veterinářů likvidovala v úterý kachny nakažené ptačí chřipkou, v halách Blatenské ryby

Článek

„Vědci ze Státního výzkumného střediska pro virologii a biotechnologii zjistili ptačí chřipku u sedmi pracovníků drůbežárny v Rusku, kde byl v prosinci loňského roku zaznamenán výskyt viru mezi ptactvem,“ uvedla Popovová.

Podle expertů se jedná o první případ přenosu kmene viru A(H5N8) na člověka na světě.

Ptačí chřipka se rozšířila na Vysočinu, zasáhla velkochov drůbeže

Ekonomika

„Všech sedm lidí je v dobrém zdravotním stavu, průběh onemocnění byl mírný. Našim vědcům se ale podařilo zaznamenat změny v jejich těle. Imunitní systém reagoval na setkání s virem. Nemoc u nich skončila poměrně rychle,“ dodala mluvčí.

Rusko už podle ní zaslalo všechny potřebné informace Světové zdravotnické organizaci (WHO). Stalo se tak před pár dny, jakmile si byli vědci přenosem na člověka jistí.

Situace s ptačí chřipkou je špatná, říká Toman

Ekonomika

Dosud nebyly zaznamenány případy, že by byla ptačí chřipka přenosná z člověka na člověka, uvedla Federální služba ve svém vyjádření. „Zatím jsme zjistili jen to, že virus překročil mezidruhovou bariéru a je schopen přenosu z ptáků na člověka. Na základě našich dat zatím platí stanovisko, že virus není přenosný mezi lidmi,“ řekla Popovová.

Podle expertů ukáže až čas, jak budou mutace viru schopny (ne)překročit i tuto bariéru.

Reklama

Výběr článků

Načítám