Hlavní obsah

Průmysl v květnu výrazně zpomalil na 7,5 procenta

Novinky, ČTK, rai, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Průmyslová výroba v květnu výrazně zpomalila tempo růstu na 7,5 procenta z dubnových 14 procent. Oznámil to v pátek Český statistický úřad. Meziměsíčně průmyslová produkce stoupla o 0,1 procenta. Ke květnovému růstu nejvíce přispěla výroba elektrických a optických přístrojů, dopravních prostředků a výroba a opravy strojů.

Článek

Tržby z průmyslové výroby ve stálých cenách se v květnu meziročně zvýšily o 8,6 procenta, v běžných cenách byl jejich nárůst 10,9 procenta.

Průměrný počet zaměstnanců v průmyslu se v květnu meziročně zvýšil o 2,1 procenta, firmy tak zaměstnaly zhruba 24 000 nových pracovníků. Nejvíce jich nově přijaly v produkci pryžových a plastových výrobků.

Analytici jsou zklamaní

Podle analytika Aleše Michla z Raiffeisenbank je to letos poprvé, kdy výsledek nebyl dvojciferný. Nicméně stále platí, že průmysl roste takřka třikrát rychleji než je průměr v Evropské unii. "Dlouhodobý průměrný růst průmyslu v květnu je 7,1 procenta, dostali jsme se tedy na normál," dodává Michl s tím, že letošní růst průmyslu by měl být celkově okolo 10 procent, v roce 2006 to bylo 11,2 procenta.

"Přestože je pro nás květnový výsledek průmyslové výroby zklamáním, pozitivem je, že i nadále se daří především exportním odvětvím. Tržby z přímého vývozu průmyslových podniků se v květnu zvýšil reálně o 12 procent," říká Jan Vejmělek z Komerční banky.

Vezeme se na vlně EU

Mezi nejzajímavější aspekty květnové bilance průmyslu je analýza zakázek, protože přibývají kontrakty s unijními partnery. "Vyděláváme tak na růstu Evropské unie. Meziročně stouply nové zakázky se zahraničím o 10,1 procenta," uzavírá Michl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám