Hlavní obsah

Prohraná arbitráž se CME otřásá radou pro vysílání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Kvůli desetimiliardovému odškodnění, které má český stát zaplatit firmě CME za znehodnocení její investice do televize Nova, navrhují sociální demokraté odvolání rady pro rozhlasové a televizní vysílání. Podle nich je totiž hlavním viníkem této situace. Navíc žádají vznik parlamentní komise, která by okolnosti sporu o Novu prověřila.

Foto: Archiv Správy hradu Karlštejn
Článek

Členové rady se brání tím, že ve sporu kolem televize Nova se chovali tak, jak jim to umožňovaly platné zákony, které tvoří a schvalují politici. Pokud stát odškodnění nakonec uhradí, ve svém důsledku to zaplatí daňoví poplatníci, tedy obyvatelé. "Myslím, že to je jednoznačné, že budeme muset v každém případě tu částku zaplatit v té výši tak, jak je uvedena," prohlásil Milan Urban, úřadující předseda poslaneckého klubu ČSSD a nástupce odcházejícího ministra průmyslu a obchodu Jiřího Rusnoka (ČSSD) ve vládě.

CME bývala partnerem Vladimíra Železného v Nově. Vlastní totiž firmu ČNTS, která byla hlavní servisní organizací televize. Spor vypukl v dubnu 1999, když se CME se Železným rozešla. V srpnu zahájil Železný vysílání Novy bez služeb CME, firmu tak odstřihl od zisků. Arbitři v Londýně rozhodli o tom, že republika má zaplatit CME za znehodnocení její investice do televize 353,395 milionu dolarů, což je asi 10,4 miliardy korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám