Hlavní obsah

Připravme se na horší časy. Ekonomika může klesat i příští rok, říká ČNB

Novinky, Bohumír Žídek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letos propad, příští rok oživení. Tak vypadá většina scénářů vývoje české ekonomiky zmítané koronavirovou krizí. Existuje však i reálná varianta, že oživení příští rok nepřijde a hrubý domácí produkt (HDP) se v roce 2021 po letošním poklesu o 7,9 procenta propadne o dalších 2,7 procenta. Vyplývá to z alternativního scénáře, který Česká národní banka (ČNB) předložila v aktuální zprávě o inflaci.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Roční vývoj HDP.

Článek

Na alternativní scénář je podle ČNB třeba se připravit v případě dalšího zhoršení druhé vlny pandemie. Roli přitom nehraje jen zvládání epidemiologické situace v tuzemsku, ale i to, jak se s šířením nemoci popasují v zahraničí.

České hospodářství by poškodily plošné a dlouhodobé uzavírky partnerských ekonomik.

„V poslední době také zesilují nejistoty v souvislosti s vnitropolitickým vývojem v USA a rizikem odchodu Spojeného království z Evropské unie bez dohody,“ doplnili bankéři.

Česká ekonomika se propadne méně, ale oživování bude pomalejší, odhaduje EK

Ekonomika

Základní scénář centrální banky ale i nadále počítá s tím, že se HDP letos skokově propadne o 7,2 procenta a v příštím roce bude následovat mírné oživení.

Ani při optimističtější variantě se česká ekonomika zdaleka nevrátí na předkoronavirovou úroveň. Základní scénář předpokládá pro rok 2021 růst o pouhých 1,7 procenta a v roce 2022 o 4,2 procenta.

Centrální bankéři také v tomto scénáři vycházejí z poměrně optimistického vývoje protiepidemických opatření. Třeba že před Vánoci budou některá omezení částečně uvolněna a že v průběhu první poloviny příštího roku se „opatření vlivem očekávaného zlepšení epidemického vývoje dále rozvolní až na úroveň z letošního léta“.

Podle prognózy Evropské komise (EK) by měl letos HDP Česka spadnout o 6,9 procenta a v následujícím roce  by ekonomika měla růst o 3,1 procenta.

Reklama

Související články

Česká ekonomika ve čtvrtletí zmírnila propad

Česká ekonomika ve třetím čtvrtletí meziročně klesla o 5,8 procenta. Zmírnila tak propad. Oproti druhému čtvrtletí hrubý domácí produkt (HDP) vzrostl o 6,2...

Výběr článků

Načítám