Hlavní obsah

Prima končí na O2 TV

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Televizní skupina Prima chce od března přestat poskytovat své kanály on-line televizi O2 TV, protože se s operátorem nedohodla na podmínkách. Prima to oznámila v tiskové zprávě. Operátor O2 však sdělil, že jednání nadále pokračují. Podle O2 Prima požaduje ukončení některých základních funkcí, třeba přetáčení programu, a také výrazné navýšení plateb za poskytnutí svých kanálů.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Bohužel ani přes veškerou naši snahu se nám nepodařilo domluvit se na nových podmínkách spolupráce se společností O2 Czech Republic,” sdělil ve středu generální ředitel skupiny Prima Marek Singer.

„Vzhledem k tomu, že společnost O2 Czech Republic nadále nabízí svým klientům kanály televize Prima, aniž by s námi měla uzavřený platný kontrakt, rozhodli jsme se, že nejpozději 1. března ukončíme této společnosti distribuci svých kanálů,” doplnil.

Společnost O2 však ve středu uvedla, že jednání s Primou ještě nejsou ukončená. „Obchodní jednání i nadále probíhají a stále věříme, že se zástupci FTV Prima najdeme společnou řeč,” sdělil mluvčí O2 David Solnař.

ČTÚ: Po roce 2030 by se mohlo omezit pozemní televizní vysílání

Ekonomika

Podle něj Primě vadí funkce umožňující přetáčení vysílání. „Nechceme, aby diváci O2 TV – obdobně jako zákazníci konkurence – přišli o své nejoblíbenější funkce, mezi které patří zpětné zhlédnutí nebo přetáčení programu. Právě ukončení těchto funkcí po nás FTV Prima požaduje,” uvedl.

Podle vedoucí interní komunikace Primy Gabriely Semové ale není problémem přetáčení vysílání. Jde pouze o reklamu. „Od 1. března přistupujeme k vypnutí funkcionality přetáčení reklamy (nikoli možnosti přetáčení pořadu) u zpětného zhlédnutí u všech operátorů. Společnost O2 je jediným subjektem na trhu, se kterým jsme se nedohodli,” uvedla s tím, že na své podmínky přitom Prima operátora upozorňovala poslední tři roky. Měl tak čas se technicky na tento požadavek připravit.

Nepřijatelné podmínky?

Prima také podle O2 žádá navýšení poplatků za své kanály až o 2500 procent.

„Skupina Prima přišla s nepřijatelnými podmínkami – nejen se zvýšením poplatků za distribuci kanálů, ale ještě přemrštěným 'výkupným' za to, aby lidé mohli využívat i nadále zpětné zhlédnutí a přetáčení programů. To by v konečném součtu znamenalo zdražení měsíčních tarifů O2 TV o desítky procent,” sdělila šéfka obsahu O2 TV Anna Lenerová. „Jakákoli z kompromisních variant, kterou jsme přinesli na jednání, byla smetena ze stolu,” doplnila.

Podle Primy je ale avizované navýšení poplatků o 2500 procent zavádějící. „Za distribuci deseti lineárních kanálů a odloženou sledovanost požadujeme navýšení poplatku o nízké jednotky korun za jednu domácnost (méně než 5 Kč),” upřesnila Semová.

Skupina Prima provozuje celoplošné televizní vysílání programů Prima, CNN Prima News, Prima Cool, Prima Zoom, Prima Max, Prima Love, Prima Krimi, Prima Star a Prima Show. Kromě toho patří skupině také weby, například iPrima.cz.

Operátor O2 je prostřednictvím O2 TV největším provozovatelem digitálního televizního vysílání v Česku. Počet zákazníků některého z tarifů služby O2 TV dosáhl podle posledních údajů k loňskému 30. září 586 tisíc, což bylo meziročně o 83 tisíc více.

Reklama

Výběr článků

Načítám