Hlavní obsah

Přes 10 milionů za jedinou minci. Aukční dům měl žně

Někdo si za 10 milionů korun pořídí rodinný dům, někdo pouze jednu historickou minci. V česko-slovenském aukčním domě s numismatikou Macho & Chlapovič se v pátek vydražil 10 dukát Albrechta z Valdštejna z roku 1631 za 10,5 milionu korun.

Foto: Macho & Chlapovič

10 dukát Albrechta z Valdštejna z roku 1631 se vydražil za 10,5 milionu korun.

Článek

Mince ze 17. století byla hlavním tahákem aukce. Její vyvolávací cena byla pět milionů korun, nakonec se prodala za více než dvojnásobek.

„Tato mince má kromě své vnitřní ceny zlata a umělecké hodnoty také velmi silný příběh, kdy císař Ferdinand II. přikázal po Valdštejnově zavraždění v roce 1634 roztavit všechny jeho mince a dochovalo se jich velmi malé množství,“ vysvětlil význam a hodnotu mince Elizej Macho, spoluzakladatel aukční síně Macho & Chlapovič.

V dražbě originálních předmětů z Titaniku se objeví i deka přeživší cestující

Koktejl

Velkým lákadlem dražby mincí, bankovek a dalších vzácných numismatických materiálů byly také československé zkušební ražby.

„Příkladem je zkušební ražba dvacetikoruny z roku 1938 s vyvolávací cenou 488 tisíc korun. Konečná suma se zastavila až na částce sedm milionů korun,“ uvedl aukční dům v tiskové zprávě.

Foto: Macho & Chlapovič

Na aukci byl velký zájem také o československé zkušební ražby.

Dubčekovy medaile za téměř 10 milionů

Ještě více pak stála sada zlatých a stříbrných medailí s Alexandrem Dubčekem, za niž vítěz aukce zaplatil 9,7 milionu korun.

Banksyho dívka s diamantem se vydraží za desítky milionů

Muži

Kromě položek z Česka a Slovenska se dražily také numismatické předměty z Velké Británie, Německa, Ruska, nebo dokonce Vatikánu.

Do dražby se zapojilo přes tisíc zájemců. Ti za všech 518 nabízených položek zaplatili celkem 154 milionů korun, což je podle aukčního domu o 34 milionů více, než původně předpokládal.

„Vidíme enormní zájem nejen o investiční zlato a stříbro, ale taky o špičkový numismatický materiál. Potvrzuje se už léta trvající trend, kdy se sběratelé snaží cenné mince spíše nakupovat než prodávat,“ uvedl Macho.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám