Hlavní obsah

PŘEHLEDNĚ: Firmy, které se zbavují všech svých aktiv v Rusku

Od 24. února, kdy Rusové zaútočili na Ukrajinu, se z Ruska nějakým způsobem stáhly stovky zahraničních firem. Některé za téměř tři měsíce války svůj byznys v Rusku pozastavily nebo okleštily, jiné už ze země odešly nadobro, případně se prodeji svých tamních aktiv blíží. Novinky přinášejí seznam nejvýznamnějších firem, které už oznámily úplné stahování z Ruska.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Restaurace McDonald's v ruském městě Dmitrov

Článek

Renault

Francouzská automobilka v pondělí oznámila, že převedla veškerá aktiva své ruské pobočky včetně podílu 67,69 procenta v AvtoVAZu na ruský výzkumný automobilový institut NAMI.

Částku, za kterou Renault svůj podíl Rusku prodal, nezveřejnil, podle dřívějších informací se mělo jednat o symbolický jeden rubl. Renault má ale právo v následujících šesti letech svůj podíl v AvtoVAZu odkoupit zpět.

Renault prodal podíl v AvtoVAZu Rusku, má ale opci na zpětný odkup

Ekonomika

Inchcape

Britský distributor automobilů prodal svá aktiva v Rusku vedení své ruské pobočky. Společnost v souvislosti s odchodem z Ruska očekává mimořádné náklady ve výši asi 240 milionů liber (6,95 miliardy korun).

BP

Britská ropná společnost se zbavila 20procentního podílu v ruské ropné firmě Rosněfť. Kvůli odchodu z Ruska podnik v prvním čtvrtletí vykázal mimořádné náklady 25,5 miliardy dolarů (603,9 miliardy korun).

Shell

Britská ropná a plynárenská společnost se minulý týden dohodla s ruským Lukoilem, na prodeji více než 400 čerpacích stanic a závodu na maziva v Rusku.

Shell se v Rusku zbaví 400 čerpacích stanic, prodá je Lukoilu

Ekonomika

Banky

Americké Goldman Sachs a JPMorgan Chase ukončily své podnikání v Rusku jen dva týdny potom, co Rusko v únoru vtrhlo na Ukrajinu. Francouzská Société Générale v dubnu oznámila, že v Rusku prodá svou Rosbank firmě Interros Capital. Transakci ještě musí schválit regulační orgány.

V úterý informovala skupina PPF, že se z ruského trhu stáhne Home Credit. Bankovní skupina podepsala dohodu se skupinou individuálních investorů v čele s Ivanem Tyryškinem o prodeji svých bankovních aktiv v Rusku včetně dceřiných společností.

Raiffeisen Bank a UniCredit zvažují odchod z Ruska

Válka na Ukrajině

Další významné banky – rakouská Raiffeisenbank, italská UniCredit či americká Citigroup odchod z Ruska stále zvažují. Banky měly dostat od ruských finančních institucí řadu nabídek na prodej svých podílů. Podle zdrojů Financial Times stál například o aktiva UniCredit již zmíněný Interros, banka ale nabídku odmítla.

Velká čtyřka

Už v březnu oznámil svůj konec v Rusku také kvartet největších poradenských firem v oblasti účetnictví a auditorství Deloitte, EY, KPMG a PWC.

McDonald’s

Americký fastfoodový řetězec v pondělí oznámil, že začal s prodejem veškerých svých aktiv v Rusku. Svůj podnik plánuje prodat místnímu kupci.

McDonald’s v Rusku končí. Prodá tam veškerá svá aktiva

Ekonomika

Pivovary

Dánský pivovar Carlsberg oznámil už v březnu svůj záměr prodat veškerá svá podnikatelská aktiva v Rusku. Prodej ale může trvat až 12 měsíců, uvedla firma koncem dubna.

Plánovaný odchod z Ruska potvrdili také konkurenti – nizozemský Heineken a belgický Anheuser-Busch InBev.

British American Tobacoo

Výrobce cigaret je v pokročilých jednáních o převedení svého ruského podnikání na svého distributora v Rusku - SNS Group of Companies.

Imperial Brands

Britský tabákový výrobce převedl veškerý svůj ruský byznys na investory v Rusku.

Henkel

Německý výrobce spotřebního zboží, zejména pracích prášků, informoval o svém plánu ukončit své podnikatelské aktivity v Rusku v polovině dubna.

Výrobce pracích prášků Henkel ukončí své aktivity v Rusku

Ekonomika

Siemens

Ruský trh plánuje opustit také tento německý průmyslový konglomerát. Firma to oznámila minulý týden.

Siemens opouští ruský trh, čtvrtletní zisk firmě klesl téměř o polovinu

Ekonomika

Exodus finských značek

Nokia - výrobce telekomunikačních zařízení v polovině dubna uvedl, že se kompletně stáhne z ruského trhu. Skončit v Rusku je jedinou možností, uvedla společnost. Nedokázala ale říct, jak dlouho proces prodeje potrvá.

Nokia se stahuje z Ruska

Mobil

Fazer - potravinářská společnost prodávající zejména cukrovinky a čokolády oznámila koncem dubna, že souhlasila s prodejem své ruské jednotky moskevské pekařské společnosti Kolomenskij Bakery and Confectionery Holding. Hodnotu transakce Fazer nezveřejnil.

Paulig - další finská společnost specializující se na jídlo a nápoje. Svá ruská aktiva prodala 5. května soukromému indickému investorovi.

Raisio - k masivnímu odchodu finských společností z Ruska se přidala i firma Raisio, jež se zabývá zpracováním potravin. Svého podnikání v Rusku se zbavila koncem dubna, když aktiva prodala společnosti Copacker Agro za přibližně 1,5 milionu eur (37 milionů korun).

Valio - další finskou firmou, která v Rusku skončila, je výrobce mléčných výrobků Valio. Svůj podnik prodala 26. dubna ruské společnosti GK Velkom. Bližší informace o transakci Valio neuvedla.

Yit - realitní developer se dohodl s ruským protějškem Etalon Group na prodeji aktiv v hodnotě kolem 50 milionů eur (zhruba 1,2 miliardy korun). V důsledku toho Yit uvedla, že za první čtvrtletí počítá se snížením své hodnoty přibližně o 150 milionů eur.

Reklama

Výběr článků

Načítám