Hlavní obsah

Přebytek zahraničního obchodu se snížil

Novinky, ČTK, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Zahraniční obchod skončil v červnu v přebytku 18,8 miliardy korun, což bylo o 1,3 miliardy korun méně než loni v červnu. Vývoz vzrostl meziročně o 4,7 procenta na 310,4 miliardy korun. Vyplývá to z dat, která v pondělí zveřejnil Český statistický úřad.

Foto: David Ryneš, Novinky

Zahraniční obchod v národním pojetí

Článek

Čísla se týkají takzvaného národního pojetí, kdy se sleduje obchod se zbožím mezi českými a zahraničními subjekty.

Dovoz rostl rychleji, a to o 5,5 procenta. Za pololetí přebytek zahraničního obchodu meziročně klesl o 17 miliard na 106,5 miliardy korun.

V červnovém výsledku se nepříznivě odrazil obchod s ropou a zemním plynem, který prohloubil schodek na 4,5 miliardy korun. V obchodu s auty se vlivem vyššího dovozu přebytek o půl miliardy ztenčil.

Příznivě na celkovou bilanci působil především menší deficit bilance obchodu s koksem a rafinovanými ropnými produkty.

Vývoz a dovoz se zvýšily i v takzvaném přeshraničním pojetí, kdy se sleduje fyzický pohyb zboží přes hranice bez ohledu na to, zda dochází k obchodu mezi českými či zahraničními subjekty. Podle této metodiky se v červnu vývoz meziročně zvýšil o 4,1 procenta a dovoz o 5,7 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám