Hlavní obsah

Přebytek zahraničního obchodu poskočil v listopadu na 35,5 miliardy

Novinky, pit
Praha
Aktualizováno

Zahraniční obchod Česka skončil loni v listopadu v přebytku 35,5 miliardy korun. To je o 17,1 miliardy více v porovnání se stejným obdobím roku 2011. Vývoz podle předběžných údajů stoupl meziročně o 4,2 procenta, naopak dovoz klesl o 2,4 procenta. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Vývoz zaznamenal meziroční růst o 4,2 procenta, naopak dovoz poklesl o 2,4 procenta. Za vývojem zahraničního obchodu stojí podle analytika Jiřího Šimka ze společnosti Citfin jednak slabá domácí poptávka a také nízká aktivita v domácí ekonomice, která přináší meziroční pokles dovozů.

„Situace v eurozóně zase nepřináší příliš podpory pro český export – oproti loňskému listopadu zůstal vývoz do eurozóny na stejné úrovni. Alarmující je meziroční pokles vývozu na klíčové trhy Německa a Slovenska,“ připomněl Šimek.

V případě Slovenska se jednalo o 3,3procentní, u Německa pak o 1,1procentní pokles. Podle předsedy Asociace exportérů Jiřího Grunda se i nadále daří zvyšovat objem exportu do Ruska a dalších zemí v rámci Společenství nezávislých států.

Výhled nikterak růžový

Na druhou stranu přebytek obchodní bilance tak již v listopadu podle Šimka překonal hranici 300 miliard korun, zatímco za celý předloňský rok činil přebytek 191,4 miliardy korun.

„Zahraniční obchod bude i nadále poznamenán slabou domácí poptávkou a nepříznivou situací v eurozóně. Čeští exportéři pak možná během letošního roku najdou podporu u České národní banky, která by mohla přistoupit k devizovým intervencím proti koruně,“ dodal Šimek.

Reklama

Výběr článků

Načítám