Hlavní obsah

Pražská energetika zdražila elektřinu pro nové zákazníky

Pražská energetika (PRE) od začátku srpna zdražila elektřinu pro nově příchozí zákazníky, kteří nechtějí fixovat cenu. Současný produkt nahrazuje jiným, dražším. Cena za megawatthodinu tak stoupla o 63 procent z 4174 Kč na 6800 korun, zjistila ČTK. Informaci potvrdil mluvčí PRE Karel Hanzelka.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto.

Článek

Nové ceny se týkají necelých dvou procent současných zákazníků a nově příchozích, nejde tedy o plošné zvýšení cen. O řadě změn v cenících platných od srpna firma informovala už dříve.

„Skladba produktového portfolia se v čase vyvíjí a mění. I na nás samozřejmě dopadají skokově rostoucí ceny elektřiny na burze, které minulý týden překročily hranici 400 eur (asi 9800 Kč) za megawatthodinu. Nemáme jinou možnost než současný stav promítnout do ceníku," řekl Hanzelka.

PRE proto původní produkt nahrazuje novým. Oba produkty nabízejí takzvanou hybridní smlouvu, která je uzavřená na dva roky s nefixovanou cenou, při její změně ale může zákazník smlouvu ukončit.

Kromě nefixovaných produktů změnilo PRE ceny také u produktu PREekoproud, kde firma garantuje dodávky stoprocentně zelené elektřiny. Cena megawatthodiny se zvýšila o 2626 Kč z původních 4454 Kč na 7080 korun.

Lidem s končící fixací vyskočí ceny energií až čtyřnásobně

Finance

„U produktu PREekoproud je uvedená cena pro nové zákazníky. Nejde tedy o plošné zvýšení cen, stávajících zákazníků se nový ceník z velké části netýká," dodal Hanzelka. Pražská energetika zdražila od 1. srpna také nefixovaný produkt PRE Proud Nefix z původních 4879 Kč na 7505 Kč za megawatthodinu, tedy zhruba o polovinu.

Zdražili i ostatní

Ceny letos zvedají také další dodavatelé. ČEZ zdražil elektřinu v nejběžnějším tarifu pro domácnosti (D02d) v produktu fixovaném na tři roky už od 1. července, od 1. srpna zdražil znovu. Od srpna stojí jedna megawatthodina 7464 korun, tedy o více než pětinu více. U produktu s fixací na dva roky vzrostla cena meziměsíčně o sedm procent na 7501 korun.

„Pro zákazníky, kteří s nám mají uzavřené smlouvy, se však nic nemění. Ať už v případě fixovaných smluv, nebo smluv na dobu neurčitou," řekl již dříve mluvčí ČEZ Roman Gazdík.

S cenami energií mohou pomoci dividendy ČEZ, shodují se analytici

Ekonomika

Společnost innogy zdraží od září plyn zákazníkům bez fixace. Cena plynu u základního produktu Standard se zvýší o 12 procent, měsíční platba v typickém rodinném domě naroste u plynu o 450 Kč. Většina zákazníků innogy má zafixované ceny, zdražení tak nepocítí. Naposledy zdražilo innogy ceník Standard v březnu.

Od září zvedne ceny energií také společnost E.ON. Stálí zákazníci od září letošního roku zaplatí zhruba o 15 procent více z celkové ceny, kterou za elektřinu doteď platili. U plynu je nárůst o 50 procent z celkové ceny.

Reklama

Výběr článků

Načítám