Hlavní obsah

Požáry v Kalifornii napáchaly škody za půl bilionu

Novinky, tov

Nejhorší požáry v dějinách Kalifornie, které si vyžádaly již padesát životů, způsobily škody až za 25 miliard dolarů (576 miliard korun), uvedl s odkazem na odhady pojišťoven americký odborný server Insurance Journal. Ve státě začíná být problém získat pojištění proti požáru, upozornil expert.

Foto: Jae C. Hong, ČTK/AP

Zbytky domu zničeného požárem v Agoura Hills, Kalifornie

Článek

Požáry na severu Kalifornie a v okolí Los Angeles zničily přes 6700 budov a způsobily majitelům domů, státu a pojišťovnám škody za nejméně 19 miliard dolarů. Hrozí přitom, že škody ještě porostou, protože předpověď počítá se silným větrem a nečeká větší srážky.

Evakuováno bylo 300 tisíc lidí, přes dvě stě osob se pohřešuje. O své domy přišla i řada známých osobností z řad herců a zpěváků. [celá zpráva]

Foto: Terray Sylvester, Reuters

Hasiči v požárem zničeném městě Paradise v Kalifornii

Škody způsobené požáry přirovnal analytik společnosti Enki Research Chuck Watson k těm, které letos na Floridě napáchal hurikán Michael. Škody odhadl na zhruba 25 miliard dolarů. „Získat pojištění proti požáru začíná být v Kalifornii problém, tohle byznysu nepomůže,“ komentoval.

Foto: John Locher, ČTK/AP

Záchranáři pátrají v ruinách domů po požáru

Kalifornii trápí požáry v období sucha opakovaně, podle některých expertů ale situaci zhoršila klimatická změna. Sucho nyní zasáhlo podle oficiálních měřítek 52 procent území Kalifornie.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Následky požáru v kalifornském MalibuVideo: Reuters

„Z posledních sedmi let jsme tu šestkrát měli sucho,“ řekl šéf hasičů Los Angeles County Daryl Osby. „Celý stát zasáhla klimatická změna a bude to tak pokračovat i v dohledné budoucnosti,“ soudí.

Foto: Reed Saxon, ČTK/AP

Shořelé dodávky a prkna na surf

Guvernér Kalifornie Jerry Brown požádal prezidenta Donalda Trumpa o uvolnění federální pomoci, Trump začátkem týdne souhlasil, uvedl list San Francisco Chronicle. Komentoval přitom, že americký prezident zatím neřekl, zda Kalifornii navštíví. Prezident čelil kritice za své výroky, podle kterých za požáry může „špatná správa lesa“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám