Hlavní obsah

Miley Cyrusová, Gerard Butler či Neil Young přišli při požárech v Kalifornii o střechu nad hlavou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Los Angeles

Při rozsáhlém požáru Woolsey, který v posledních dnech pustoší jih Kalifornie, přišlo o svou nemovitost i několik celebrit. Je mezi nimi zpěvačka Miley Cyrusová, rocker Neil Young, Caitlyn Jennerová, herec Gerard Butler, režisér Scott Derrickson nebo německý moderátor Thomas Gottschalk.

Foto: Ringo H.W. Chiu, ČTK/AP

Plameny zuří i ve městech jako Malibu a Calabasas a jejich okolí, kde má dům řada slavných osobností.

Článek

Evakuováni museli být o víkendu také zpěvačky Lady Gaga a Cher, herci Scott Baio a Rainn Wilsonová či televizní celebrita Kim Kardashianová Westová. Plameny zuří i ve městech jako Malibu a Calabasas a jejich okolí, kde má dům řada slavných osobností.

„Jsem zcela zdrcena těmi požáry, které zasáhly mě i mé okolí,” napsala na Twitteru Cyrusová. „Můj dům už nestojí, ale společné vzpomínky s rodinou a přáteli jsou silné. Jsem vděčná za vše, co mám,” napsala v neděli 25letá zpěvačka.

Podle serveru TMZ rovněž shořel dům 69leté herečky Caitlyn Jennerové v okrese Ventura.

Herec Gerard Butler (48) po návratu do své rezidence v Malibu doložil zkázu na instagramu zveřejněním fotografie, na níž stojí před ohořelým domem a autem. Herec - známý například z filmu 300: Bitva u Thermopyl - podobně jako mnohé další celebrity poděkoval hasičům za jejich nasazení v boji s požárem.

Plameny zničily také historickou lokalitu Paramount Ranch, která posloužila při natáčení seriálů jako Westworld nebo Doktorka Quinnová. [celá zpráva]

Shořel rukopis básně od Rilkeho

„Nedokážu k tomu vůbec nic říct, protože mi chybějí slova," řekl 68letý Gottschalk deníku Bild. „Na zdi jsem měl pověšený rukopis básně Panter od Rainera Marii Rilkeho (pražský rodák, jeden z nejvýznamnějších německy píšících lyriků přelomu 19. a 20. století - pozn. red.). Ten lehl popelem, stejně jako schodiště, na němž vždy řádily moje děti,” poznamenal bavič a moderátor, který se v Kalifornii usadil v 90. letech.

Dvojice kalifornských požárů si do pondělního rána vyžádala už nejméně 31 obětí na životech a evakuaci více než 300 000 lidí. Přes 200 lidí se pohřešuje. Požár nazývaný Camp Fire už počtem 29 obětí vyrovnal dosud nejničivější kalifornský požár Griffith Park Fire z roku 1933. Ve městě Paradise na severu Kalifornie už zničil více než 6700 domů a živností. Nyní je ze čtvrtiny pod kontrolou.

Požár Woolsey na jihu Kalifornie si zatím vyžádal dva lidské životy a zničil 177 stavení. Zatím se ho podařilo dostat pod kontrolu pouze z 15 procent.

Rozhořčené reakce si za svůj komentář k požárům vysloužil americký prezident Donald Trump, který místo vyjádření soustrasti zaútočil na správu kalifornských lesů a pohrozil zastavením pomoci z federálního rozpočtu. Šéf hasičů mu připomněl, že 60 procent kalifornských lesů je pod federální správou. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám