Hlavní obsah

Poslanci vyšli s pojistným vstříc VZP

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Koalice ve Sněmovně prosadila novelu, která v sobě zahrnuje princip stoprocentního přerozdělení pojistného. Zatím se mezi pojišťovnami ze zákona přerozděluje jen 60 %. VZP tak zřejmě dostane z vybraného pojistného víc peněz než dosud. Opoziční politici tvrdí, že tato novinka znamená konec konkurence mezi pojišťovnami, zaměstnanecké pojišťovny s ní nesouhlasí.

Foto: Michaela Mitáčková

Na výstavě hraček jsou k vidění i historická autíčka.

Článek

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) má největší podíl starých lidí a drahých pacientů. Její příjmy jsou nižší než výdaje, a tak platí lékařům pozdě. Svaz zdravotních pojišťoven varoval, že změna systému přerozdělení dopadne nepříznivě na 3,5 miliónu pojištěnců zaměstnaneckých pojišťoven. Stoprocentní přerozdělení má platit od 1. července, teď ale novelu posoudí Senát a prezident.

Zatímco VZP zprávu o změně přerozdělení vítá, zaměstnanecké pojišťovny jsou zklamány. "Naplnilo se naše očekávání. Je zřejmé, že ekonomické uvažování a argumenty zvítězily nad nerozvážnými postoji," řekl mluvčí VZP Jiří Suttner. "Pokud Sněmovna je ochotna schválit změnu přerozdělení od 1. července, není to pro mě známka toho, že je její rozhodování příliš kompetentní," řekl šéf Zaměstnanecké pojišťovny Metal Aliance Vladimír Kothera.

Ve Sněmovně v úterý neuspěl návrh, který počítal s tím, že každý člověk bude od své zdravotní pojišťovny dostávat zdarma jednou za rok výpis, ze kterého se dozví, kolikrát byl podle záznamů u lékaře a jaké dostal léky. Autor tohoto požadavku Václav Votava (ČSSD) argumentoval tím, že by to omezilo podvody, kdy někteří zdravotníci vykazují neexistující výkony. Proti jeho iniciativě se ale ozvala VZP. Její mluvčí Suttner uvedl, že by to stálo nejméně půl miliardy a mnoho užitku by z toho nebylo.

VZP by si mohla polepšit o 2 mld.

Zdaleka největší bitvu ale poslanci svedli o zavedení stoprocentního přerozdělení. Z vyjádření některých zákonodárců v kuloárech vyplynulo, že podle údajů ministerstva zdravotnictví by si touto změnou mohla VZP polepšit zhruba o dvě miliardy ročně, o to méně by měly zaměstnanecké pojišťovny.

Nespokojen se schválenou verzí byl například poslanec a odborník ODS na zdravotnictví Miroslav Ouzký. Stoprocentní přerozdělení podle něj jednoznačně směřuje k jedné pojišťovně, "totálnímu postátnění systému a ruší jakoukoli konkurenci mezi zdravotními pojišťovnami". "(Novela) momentálně může pomoci VZP na úkor zaměstnaneckých pojišťoven. Na druhou stranu si myslím, že to dlouhodobě nepřinese do zdravotního systému další prostředky," řekl. Místopředseda Sněmovny Vojtěch Filip (KSČM) zase upozornil na to, že změna zasáhne do již schválených zdravotně-pojistných plánů zdravotních pojišťoven.

Autor pozměňovacího návrhu na stoprocentní přerozdělení Jozef Kubinyi (ČSSD) řekl, že jeho návrh odpovídá programu vlády a ČSSD. Uvedl, že konkurence mezi pojišťovnami nyní spočívá jen v tom, že si vybírají pojištěnce. Zatímco některé mají zdravé a relativně mladé lidi, do VZP spadá stále více starších lidí, kteří potřebují péči. Podle Kubinyiho za ně platí stát, což znamená menší částku pojistného. Vede to k rozdílům ve finanční situaci pojišťoven.

Malým pojišťovnám má podle koaličních poslanců pomoci to, že na léčení pacientů dražší než 300 000 korun budou dostávat doplatky ze společných prostředků všech pojišťoven.

Kromě stoprocentního přerozdělení se schválená předloha dotýká i dalších oblastí. Je v ní i ustanovení, které má zaručit, že v každé lékové skupině bude vždy nějaký plně hrazený lék, další pasáž hovoří o tom, že šéfa VZP může odvolat Sněmovna.

Reklama

Související články

Koalice se shodla na stabilizaci zdravotnictví

Lídři vládní koalice schválili v úterý soubor opatření, která mají stabilizovat zdravotnictví v letošním a příštím roce. Patří k nim například stoprocentní...

Výběr článků

Načítám