Hlavní obsah

Minimální odvod zdravotního pojištění vzroste na 1061 Kč

Právo, per

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Na živnostníky dopadne od ledna další rána. Budou totiž platit vyšší zdravotní pojištění. Minimálně to bude 1061 korun. Vyplývá to ze zákona, který před týdnem schválila Sněmovna.

Foto: Promo

Ravenouse

Článek

Právu to sdělil ve čtvrtek Jiří Suttner, mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny. Zálohy na zdravotní pojištění jsou nově stanoveny ve výši 40 procent příjmu po odečtení výdajů. Dosud to bylo 35 procent.

Současně se zvýšením procenta odvodu v příštím roce vzroste i výše minimálního vyměřovacího základu. Nově byla stanovena na 13,5 procenta z poloviny průměrné mzdy předloňského roku.

"Loni dosáhla průměrná mzda 15 711 korun, minimální vyměřovací základ je tedy 7856 korun. Z toho minimální měsíční pojistné představuje 1061 korun," řekl Suttner.

V roce 2002 průměrné měsíční pojistné zaměstnance dosáhlo 1813 korun a živnostníků 621 korun. Za důchodce, studenty a další pojištěnce platí pojistné stát. Letos to je 467 korun měsíčně, příští rok platba bude 476, tedy o 9 korun více.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám