Hlavní obsah

Koalice se shodla na stabilizaci zdravotnictví

Právo, Novinky, ČTK, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Lídři vládní koalice schválili v úterý soubor opatření, která mají stabilizovat zdravotnictví v letošním a příštím roce. Patří k nim například stoprocentní přerozdělení vybraného pojistného mezi pojišťovnami. Ministryně zdravotnictví Součková má rozšířit svůj návrh koncepce o opatření, které přijala koaliční skupina pro stabilizaci zdravotnictví v prosinci.

Foto: Milan Haluška
Článek

"Potvrdili jsme, že se musí rychle stabilizovat české zdravotnictví a k tomu je třeba, aby ministryně svůj návrh reformy dopracovala," řekl novinářům předseda KDU-ČSL Miloslav Kalousek.

"O spoluúčasti jsme se nebavili," sdělila Milada Emmerová, předsedkyně výboru pro sociální politiku a zdravotnictví. Uvedla, že materiál, který Součková dopracuje, bude pak předán do vlády a následně do parlamentu k projednání.

Na dotaz, zda ministryně zdravotnictví odstoupí či ne, protože s reformou spojila svoji účast ve vládě, Emmerová řekla, že je předčasné o tom mluvit, protože to je možné až když bude koncepce předložena do parlamentu a ten ji přijme nebo ne.

Zdravotní pojišťovny by podle dnešního doporučení lídrů koalice neměly rozšiřovat síť smluvních vztahů, smlouvy by měly uzavírat jen s tolika zařízeními, na kolik mají prostředky.

Ministryně Součková v téměř sedmdesátistránkové koncepci předkládá analýzu současného stavu a navrhuje zásahy do zdravotního pojištění. Chce také rušit nadbytečná akutní lůžka v nemocnicích a omezit síť ambulantní péče.

Reklama

Související témata:

Související články

Lékařská komora: Neposlouchejme Součkovou

Ministryně zdravotnictví má další problém. Česká lékařská komora v úterý vyzvala všechny lékaře v republice k rebelii. Nemají respektovat novou vyhlášku...

Výběr článků

Načítám