Hlavní obsah

Polovina kontrolovaných hraček neprošla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká obchodní inspekce (ČOI) uložila loni prodejcům hraček pokuty v celkové hodnotě 3,2 miliónu korun, meziročně o 68 procent víc. Inspektoři zakázali prodej 4650 hraček.

Foto: ČOI

Nebezpečné odrážedlo odhalila kontrola České obchodní inspekce.

Článek

ČOI loni provedla téměř 1200 kontrol obchodníků se sortimentem pro děti, porušení předpisů zjistila ve více než polovině případů (53 procent). Inspekce o tom informovala v tiskové zprávě.

Počet pokut stoupl meziročně ze 457 na 548. Zvýšil se i podíl zjištěných prohřešků. Předloni inspekce zjistila při kontrolách prodejců hraček porušení předpisů ve 40 procentech případů.

Nebezpečné koloběžky

Inspekce se při kontrolách zaměřila například na koloběžky a další podobné výrobky s vysokou mírou rizika, a také na hračky pro děti do tří let.

"Zde se inspektoři opakovaně setkávali s obcházením zákonů, stejně jako s prodejem anonymních hraček bez povinných informací pro bezpečné užívání a bez označení CE nebo bez posouzení výrobku v souladu se stanovenými bezpečnostními standardy," uvedl mluvčí ČOI Jan Rotbauer.

U koloběžek inspektoři během kontrol opakovaně zjišťovali závady nejen ve značení či návodech a povinných informacích k těmto výrobkům, ale i konstrukční vady, které představují vážné riziko úrazu. ČOI zjistila porušení předpisů u poloviny kontrol koloběžek.

"V průběhu roku byly při kontrolách prováděných ve spolupráci s Českým telekomunikačním úřadem v prodejní nabídce zjištěny dálkově ovládané hračky, které pracují na nepovolených frekvencích," uvedl Rotbauer. V případě těchto hraček inspekce zjistila prohřešky u tří čtvrtin kontrol.

Spotřebitelé inspekci loni poslali 244 stížností na prodejce hraček. Oprávněnost podání se potvrdila u 19 procentech z nich. ČOI také loni kvůli neplnění standardů bezpečnosti zařadila 16 hraček do systému o nebezpečných spotřebitelských výrobcích Rapex.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám