Hlavní obsah

Polovina Američanů se neobejde bez jedné výplaty

Právo, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Polovina Američanů by se ocitla ve finanční tísni, pokud by nedostali jedinou výplatu. Zjistili to výzkumníci při Chicagské univerzitě. Ze studie vyplynulo, že i když se ekonomice daří a rostou platy, 51 procent pracujících by muselo vybírat úspory, anebo si vzít půjčku, pokud by se k nim včas nedostala výplata.

Foto: Choi Bu-Seok, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Mnoho z nich totiž naspořeno nemá. Podle analýzy společnosti HomeServe USA nemá polovina amerických spotřebitelů buď vůbec nic, anebo má nanejvýš 500 dolarů (11 500 Kč) navíc.

Před časem to potvrdil i průzkum centrální banky Fed, když z něj vyplynulo, že si nenadálý výdaj 400 dolarů (9200 Kč) nemohou dovolit čtyři z deseti Američanů.

Zadlužená města

Deset největších měst v USA sužuje vysoké zadlužení, upozornila také nedávno zpráva neziskové organizace Truth in Accounting, z níž citovala televize Fox News.

Nejhůře jsou na tom téměř třímilionové Chicago a osmimilionový New York, kde na každého poplatníka vychází dluh 119 110 a 85 600 dolarů (2,7 a 2 miliony korun).

Následují Los Angeles, Filadelfie, San Jose, San Diego, Dallas, Houston, San Antonio a Phoenix s dluhy od 13 290 po 56 390 dolarů (304 tisíce až 1,3 milionu Kč) na hlavu.

Státní dluh USA letos přesáhl 22 biliony dolarů (503 biliony Kč). To je 707 tisíc dolarů (16,2 mil. Kč) na poplatníka. Pro srovnání, státní dluh ČR činí 1,75 bilionu korun, takže v přepočtu každý obyvatel dluží 166 tisíc Kč.

Reklama

Výběr článků

Načítám