Hlavní obsah

Poláky vlastněný Unipetrol může zcela ovládnout Českou rafinérskou

Petrochemický holding Unipetrol se může stát výlučným vlastníkem České rafinérské. Transakci schválil napodruhé Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), když zamítl odvolání jednoho z účastníků řízení. Unipetrol o tom informoval v tiskové zprávě a rozhodnutí ÚOHS potvrdil i mluvčí úřadu Martin Švanda.

Foto: Profimedia.cz

Rafinérie v Kralupech nad Vltavou

Článek

Po dokončení transakce, které se očekává v letošním druhém čtvrtletí, se společnost Unipetrol stane jediným akcionářem České rafinérské.

Unipetrol je součástí polské skupiny PKN Orlen, která je největším zpracovatelem ropy ve střední Evropě.

„Pro nákup podílu v České rafinérské jsme se rozhodli zejména z důvodu zabezpečení vstupních surovin pro naši petrochemickou výrobu, která do budoucna bude hlavním tvůrcem skupinového zisku,“ řekl generální ředitel a předseda představenstva Unipetrolu Marek Świtajewski.

„Akvizice dává prostor pro další zlepšení provozního řízení českých rafinérií a umožní strategickou kontrolu nad těmito aktivy. Očekáváme zlepšení zejména v oblasti provozních úspor nákladů,“ dodal.

Schvalovací proceduru protáhlo odvolání Unie nezávislých petrolejářů, která tvrdila, že spojením firem vznikne dominantní hráč, který ovládne přes 60 procent trhu. Konečným důsledkem prý může být zvýšení ceny pohonných hmot pro spotřebitele na čerpacích stanicích.

ÚOHS se podle dřívějších informací podrobně zabýval několika oblastmi. Trh dodávek benzínu a motorové nafty, velkoobchodních dodávek LPG, topných paliv a mimo jiné také leteckých paliv vymezil jako středoevropský. Spojující se firmy na něm tak nepřevyšují patnáctiprocentní podíl.

Na trhu s asfaltem v Česku je sice tržní podíl firem vyšší, avšak zůstane nadále zachována možnost dodávek z alternativních, zejména zahraničních zdrojů. Úřad proto dospěl k závěru, že spojení nevzbuzuje vážné obavy z podstatného narušení hospodářské soutěže.

Polský majitel popírá, že by chtěl rafinérie zavřít

Po odkoupení akciového podílu společnosti Shell, ke kterému došlo začátkem roku 2014, podíl společnosti Unipetrol na základním kapitálu činil 67,6 procenta. Po dokončení transakce se společností Eni vzroste akciový podíl Unipetrolu na 100 procent.

Česká rafinérská provozuje rafinérie v Litvínově a Kralupech nad Vltavou, v současnosti jediné dvě rafinérie v Česku.

Šéf státního správce ropovodů Mero ČR Stanislav Bruna minulý týden na konferenci o budoucnosti české petrochemie prohlásil, že vlastník Unipetrolu PKN Orlen by mohl „spíše v krátkodobém horizontu” zastavit zpracování ropy v Česku.  PKN Orlen to popřel a uvedl, že plánuje do rafinérií do roku 2017 investovat zhruba 19 miliard korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám