Hlavní obsah

Pokud Trump bude trestat dovoz, poškodí nás i naše zákazníky, tvrdí Volvo

Novinky, bož

Švédskou automobilku Volvo by významně poškodily dovozní daně, které má v úmyslu prosadit americký prezident Donald Trump. Podle agentury Reuters to uvedl šéf amerického oddělení Volva Lex Kerssemakers. Automobilka přitom plánuje v roce 2018 otevřít továrnu v Jižní Karolíně, v níž má vzniknout až 4000 pracovních míst.

Foto: Profimedia.cz

Šéf amerického oddělení Volva Lex Kerssemakers

Článek

„Bude to pro nás velice nevýhodné, pokud všechny tyto mimořádné náklady nepřeneseme na zákazníky,“ prohlásil Kerssemakers. „Buď budeme tratit my, nebo zákazník. Nakonec budou tratit všichni,“ dodal.

Švédská automobilka již v roce 2014 rozhodla, že svoji první severoamerickou továrnu otevře na jihu USA, a nikoliv v Mexiku. Závod v Jižní Karolíně má být jediným místem na světě, kde bude Volvo vyrábět model S60.

Společnost počítá první rok se dvěma tisícovkami zaměstnanců, později by se jejich počet mohl zdvojnásobit. Další typy vozidel však hodlá do USA i nadále dovážet.

Americký prezident hovořil mimo jiné o uvalení 20procentní daně na dovoz z Mexika, další 35procentní dani pro konkrétní americké firmy či automobilky dovážející z Mexika a o blíže nespecifikované „hraniční” dani. Kromě toho chce uvalit i 45procentní clo na dovoz z Číny.

Prezident Trump opakovaně kritizoval především ty automobilky, které vyrábějí část svých vozů v Mexiku, případně to v budoucnu plánují. Terčem jeho kritiky se tak už staly například automobilky BMW, [celá zpráva] Toyota [celá zpráva] nebo General Motors. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám