Hlavní obsah

Pohonné hmoty na začátku roku zlevnily. Litr benzinu stojí pod 28 korun

Novinky, ČTK, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ceny pohonných hmot v Česku na začátku roku klesly. Benzin Natural 95 v uplynulém týdnu zlevnil v průměru o 12 haléřů na 27,92 koruny za litr, litr nafty je levnější o 17 haléřů, v průměru stojí 27,32 koruny. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny sleduje.

Článek

Nejlevnější paliva aktuálně natankují řidiči v Ústeckém kraji, kde vyjde litr benzinu v průměru na 27,48 koruny. Naftu tamní čerpací stanice prodávají v průměru za 26,90 koruny za litr.

Naopak nejdražší paliva nabízejí pumpy v Praze, kde litr benzinu stojí v průměru 28,65 koruny. Naftu řidiči v metropoli pořídí v průměru za 28,28 koruny za litr.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Průměrná cena pohonných hmot v ČR k 6. lednu

Od 1. ledna klesla sazba spotřební daně z motorové nafty o korunu na litr. Na cenách u benzinových pump se to bude projevovat postupně podle toho, jak prodejci vyčerpají zásoby nafty nakoupené v minulém roce.

Meziročně litr benzinu zlevnil o 3,68 koruny z 31,60 koruny. Litr nafty za rok zlevnil o 4,80 koruny, před rokem stál 32,12 koruny.

Pád ropného trhu pokračuje. Brent je nejlevnější od června 1999

Ekonomika

Ceny ropy ve středu pokračovaly v růstu. Severomořská ropa Brent se dostala na nejvyšší úroveň od loňského února, když vystoupila až na 54,63 dolaru za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) v 17:30 připisovala 1,7 procenta na 50,76 dolaru za barel.

Ceny tlačí vzhůru plánované snížení těžby v Saúdské Arábii a zpráva o poklesu zásob suroviny ve Spojených státech.

Saúdové sníží těžbu, Rusko a Kazachstán zvýší

Představitelé Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a jejích deseti spojenců se dohodli na úpravě těžebních limitů v únoru a v březnu. Saúdská Arábie dobrovolně nabídla snížit svoji těžbu v obou měsících celkem až o jeden milion barelů denně.

Rusko a Kazachstán naopak budou moci těžbu zvýšit, a to v únoru dohromady o 75.000 barelů denně a další měsíc rovněž o 75 tisíc barelů denně. Ostatní země svoji těžbu měnit nebudou. Dubnová těžební hodnota má být stanovena na dalším setkání, které se má uskutečnit 4. března.

Reklama

Související články

Ropný koncern BP propustí 10 tisíc lidí

Britská ropná společnost BP (dříve British Petroleum) do konce roku zruší 15 procent pracovních míst. O práci tak přijde zhruba 10 tisíc lidí. V pondělí to...

Výběr článků

Načítám