Hlavní obsah

Shell v důsledku koronavirové krize odepíše až 22 miliard dolarů

Britsko-nizozemská energetická společnost Royal Dutch Shell sníží hodnotu svého majetku o 15 až 22 miliard dolarů (zhruba 358 miliard až 526 miliard korun). Firma v úterý uvedla, že tak chce zohlednit dopady koronavirové krize na poptávku po ropě a plynu a na výhled cen energií.

Foto: Baz Ratner, Reuters

Čerpací stanice společnosti Shell. Ilustrační snímek

Článek

Shell předpokládá, že objem jeho prodeje se ve druhém čtvrtletí meziročně sníží o 40 procent. Počítá i s poklesem těžby ropy a plynu na 2,35 milionu barelů ropného ekvivalentu denně z 2,71 milionu barelů denně v prvním čtvrtletí.

Shell také snížil odhad průměrné ceny severomořské ropy Brent na letošní rok na 35 dolarů za barel z dosud předpokládaných 60 dolarů za barel. V příštím roce nyní počítá s průměrnou cenou 40 dolarů za barel a v dalším s cenou 50 dolarů za barel. Původně přitom i pro tyto dva roky předpovídal cenu 60 dolarů za barel, připomíná agentura Reuters.

Shell naváže platy manažerů na snižování emisí

Ekonomika

Společnost Royal Dutch Shell, jejíž tržní hodnota činí 126,5 miliardy dolarů (zhruba tři biliony Kč), už v reakci na dopady koronavirové krize omezila výdaje a poprvé od druhé světové války snížila dividendu. Do konce letošního roku hodlá představit restrukturalizační plán.

Britský konkurent BP už v polovině června oznámil, že v reakci na negativní dopady koronavirové krize a plánované změny ve strategii odepíše až 17,5 miliardy dolarů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám