Hlavní obsah

Počet prázdných obchodů v Británii dosáhl rekordu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Míra neobsazenosti obchodů v centrech britských měst se v říjnu dostala na nový rekord. Důvodem je stagnace prodeje a rostoucí náklady. Podle průzkumu Sdružení britských maloobchodníků (BRC) zeje v současnosti prázdnotou více než jeden obchod z deseti, což je nejvíce za dobu, kdy se tento údaj sleduje.

Foto: Profimedia.cz

Londýnský obchodní dům Harrods. Ilustrační foto

Článek

V letošním roce zkrachovalo několik předních maloobchodních firem, včetně prodejce sportovního oblečení JJB Sports, vybavení pro volný čas a kempování Black Leisure, prodejce videoher Game či blahopřání Clinton Cards. Přestože firmy zcela neukončily svůj provoz a nadále prodávají zboží, byly nuceny zavřít stovky obchodů.

Podle BRC míra neobsazenosti obchodů na hlavních ulicích a v obchodních centrech činila v říjnu 11,3 procenta, což je nejvíce od července 2011, kdy se tento údaj začal sledovat. Nejvyšší je v Severním Irsku, kde činí 20 procent.

Spotřebitelské výdaje tvoří zhruba dvě třetiny hrubého domácího produktu země. Maloobchodní firmy se v poslední době potýkají s problémy, protože zákazníci omezují nákupy kvůli růstu cen, nízkému zvyšování mezd a vládním úsporným opatřením.

Statistika minulý týden ukázala, že maloobchodní tržby v říjnu nečekaně klesly, protože zákazníci omezili nákupy potravin a oděvů.

Reklama

Výběr článků

Načítám