Hlavní obsah

Počet hostů ve slovenských hotelech klesl v dubnu o 99 procent

– Bratislava
Právo, Ivan Vilček

Hotely a penziony na Slovensku měly v dubnu jen 6702 hostů. Ve stejném období loňského roku se podle údajů statistického úřadu Slovenské republiky na Slovensku ubytovalo 442 tisíc lidí. Meziroční pokles tak činí 98,5 procenta.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Velké Biele pleso (ilustrační foto)

Článek

Cestovní ruch patří mezi ta odvětví, které pandemie covid-19 zasáhla nejvíce. Hotely, penziony a další ubytovací zařízení byly uzavřeny a počet zahraničních hostů klesl na minimum. V dubnu se na Slovensku ubytovalo jen 417 cizinců.

Loni ve stejném období to bylo 171 tisíc cizinců. V dubnu 2020 tvořili návštěvnost ubytovacích zařízení většinou jen lázeňští hosté a studenti na výměnných pobytech.

Padesátka autobusů demonstrativně projela Prahou

Ekonomika

Za první čtyři měsíce roku 2020 klesl počet ubytovaných o 35,8 procenta. Na Slovensku se ubytovalo 705 tisíc domácích hostů a 383 tisíc cizinců.

Majitelé hotelů, penzionů a dalších ubytovacích zařízení po uvolňování restrikcí postupně obnovují provoz. Loni služeb slovenských ubytovacích zařízení využilo rekordních 6,43 milionu hostů. Proti předchozímu roku to představovalo nárůst o 14,9 procenta. Ze zahraničí návštěvníků nejčastěji jezdili na Slovensko turisté z Česka.

Reklama

Výběr článků

Načítám