Hlavní obsah

Plynovodem Jamal přestal téct ruský plyn na západ

– Moskva • Aktualizováno

Dodávky ruského plynu přes plynovod Jamal směrem na západ se v sobotu zastavily, vyplývá z dat provozovatele plynovodní sítě, německé společnosti Gascade. Agentura Interfax uvedla, že tok plynu byl přesměrován opačným směrem, tedy ze západu na východ. Příčiny jsou nejasné.

Foto: Profimedia.cz

Plynovod Jamal

Článek

Jak dlouho tento stav potrvá, se rovněž zatím neví, poznamenala agentura Reuters. Nikdo z ruské – státem ovládané – společnosti Gazprom se k věci zatím nevyjádřil.

Ceny plynu v Evropě klesají

Ekonomika

Dodávky plynu z Ruska se ostře sledují v situaci, kdy ceny této suroviny v Evropě strmě vzrostly. Na vině je více faktorů, zejména vyšší poptávka po pandemii a nízké zásoby.

Gazprom: Vždy dodržujeme smluvní závazky

Mezinárodní agentura pro energii (IEA) a někteří europoslanci obviňují Gazprom, že nedělá dost pro zvýšení dodávek do Evropy.

Ruský plynárenský gigant ovšem tvrdí, že vždy dodržuje své smluvní závazky, což potvrzují i jeho odběratelé v jižní a západní Evropě. Ti si žádné dodatečné dodávky plynu v době nejvyššího růstu cen od Gazpromu neobjednali, jak ukázal říjnový průzkum agentury Reuters.

Plynovod Jamal přivádí ruský plyn přes běloruské a polské území do Německa. Jeho kapacita je až 33 miliard metrů ročně. Loni vypršela platnost smlouvy mezi Ruskem a Polskem týkající se tranzitu suroviny, ale Gazprom si může objednávat přepravní kapacitu v aukcích.

Rusko pustí do Evropy více plynu. Putin zachránce, velebí šéfa Kremlu

Ekonomika

Ruský prezident Vladimir Putin nicméně před několika dny nařídil zvednout dodávky zemního plynu do Evropy – od listopadu. Státní podnik Gazprom s nimi má začít, až naplní domácí podzemní zásobníky, informovala agentura TASS.

Růst cen plynu

Cena zemního plynu pro evropský trh na začátku října každopádně skokově vzrostla, za dva dny skoro o 60 procent nad 160 eur (tehdy 4070 Kč) za megawatthodinu (MWh). Pak se začala snižovat, proti loňsku je ale pořád velmi vysoká.

Kontrakt na dodání plynu v prosinci se v pátek odpoledne pohyboval kolem 66,10 eura (1695 Kč) za MWh, ukazují data pro virtuální obchodní uzel Title Transfer Facility (TTF) v Nizozemsku, který je určující pro ceny na evropském trhu. Před rokem se cena pohybovala kolem 15 eur (382 Kč) za MWh.

Neotálejte s výběrem nového dodavatele, vyzval zákazníky Bohemia Energy úřad

Ekonomika

V reakci na prudký růst cen plynu už zastavilo činnost několik dodavatelů, v Česku se to týká např. společnosti Bohemia Energy, která měla skoro milion zákazníků. V Británii několik distribučních firem zkrachovalo, potíže mají i firmy v Německu.

Reklama

Související články

Gazprom versus Evropa: Ceny plynu rostou

Ruská plynárenská společnost Gazprom zastavila prodej zemního plynu evropským odběratelům na rok 2022 prostřednictvím své elektronické obchodní platformy...

Norsko zvýší dodávky plynu do Evropy

Norská ropná a plynárenská společnost Equinor a její partneři získali povolení ke zvýšení dodávek plynu z norských nalezišť Troll a Oseberg. Equinor v pondělí...

Výběr článků

Načítám