Hlavní obsah

Plaťte za plyn dopředu, žádá Gazprom Ukrajinu a omezuje kvůli dluhu dodávky

Kyjev
Aktualizováno

Ruská společnost Gazprom začala omezovat dodávky plynu na Ukrajinu. V pondělí v ranních hodinách vypršelo ultimátum pro zaplacení dlužných částek Kyjevem. Informovala o tom agentura Reuters. Gazprom od Ukrajiny požaduje, aby od nynějška platila za dodávky dopředu.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Centrála ruského plynárenského gigantu Gazprom v Moskvě

Článek

Gazprom ubezpečil, že dohodnuté objemy plynu potečou dál k evropským odběratelům přes Ukrajinu, která má podle něj za povinnost je nepřerušovat. Zároveň ale podle agentury AFP varoval Brusel, že komplikace nastat mohou. Dřívější spory mezi Ruskem a Ukrajinou před pěti a osmi lety přitom vedly k omezení dodávek na západ Evropy.

Kyjev dluží za předchozí dodávky této energetické suroviny několik miliard dolarů a podle Gazpromu neuhradil platby ani za červnové dodávky. Ruský plynárenský gigant se proto prý obrátil na arbitrážní soud ve Stockholmu, aby na Ukrajině vymohl celkovou dlužnou částku ve výši 4,5 miliardy dolarů (91 miliard Kč).

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Rusko se splátkami nesouhlasilo

"Dnes od 10 hod. moskevského času převedl Gazprom Naftogaz, v souladu se stávající smlouvou, do (režimu) zálohových plateb za dodávky plynu. Ode dneška bude ukrajinská společnost pouze dostávat ruský plyn, za který již zaplatila," uvedl Gazprom ve svém prohlášení. Reuters kromě toho citoval nejmenovaný zdroj v Gazpromu, který uvedl, že "objem plynu na Ukrajinu byl od 8:00 SELČ omezen, jak bylo dohodnuto".

Ukrajina do 8:00 SELČ neuhradila část dluhu ve výši 1,95 miliardy dolarů (skoro 40 miliard Kč), neboť podmiňuje jeho splacení snížením ceny za ruské exportní dodávky. Moskva nabízí částku 385 dolarů za tisíc krychlových metrů plynu, Kyjev žádá větší slevu.

Podle pondělního prohlášení Evropské komise byl Kyjev ochotný v posledních rozhovorech do noci na pondělí přistoupit ke kompromisu, že zaplatí Moskvě nyní miliardu dolarů a další miliardu v šesti splátkách do konce roku. Rusko s tím ale nesouhlasilo. Eurokomisař Günther Oettinger, který se nočního nedělního jednání zúčastnil jako prostředník, přišel s plánem, že by Kyjev platil za plyn požadovaných 385 dolarů pouze v zimním období, zatímco v letní sezoně od dubna do září by to bylo zhruba 300 dolarů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám