Hlavní obsah

Gazprom poslal Kyjevu účet na 11,4 miliardy dolarů za neodebraný plyn

• Aktualizováno

Ruský státní plynárenský gigant Gazprom naúčtoval ukrajinskému energetickému podniku Naftogaz sumu 11,4 miliardy dolarů (226 miliard korun) za to, že neodebral nasmlouvaný plyn. Částku připsal Gazprom k dosavadnímu ukrajinskému dluhu za dodaný plyn ve výši 2,2 miliardy dolarů. Uvedla to agentura Interfax s odvoláním na činitele Gazpromu.

Foto: Sergei Karpukhin, Reuters

Zaměstnanec před logem Gazpromu pracuje na plynovodu South Stream v Nižném Novgorodu.

Článek

Nová dlužná suma plyne z klauzule "odeber, nebo zaplať", která je součástí řady dlouhodobých smluv o dodávkách plynu v Evropě.

Naftogaz měl podle loňského kontraktu odebrat 41,6 miliardy krychlových metrů, dovezl však jen 12,9 miliardy kubíků. Zdroj z Gazpromu agentuře Reuters sdělil, že podnik poslal nový účet Naftogazu ve středu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Eurokomisař pro energetiku Günther Oettinger se ve čtvrtek sejde v Bratislavě ke trojstranným jednáním s ukrajinským ministrem energetiky Jurijem Prodanem a slovenským ministrem hospodářství Tomášem Malatinským. Budou se chtít dohodnout na zpětném toku zemního plynu ze Slovenska na Ukrajinu.

Moskva hrozí, že kvůli dluhu za plyn zastaví Ukrajině dodávky. Spor o plyn eskaluje v době, kdy je Ukrajina s Ruskem ve vážném politickém konfliktu.

Reklama

Související témata:

Související články

Ukrajina požádala MMF o pomoc

Ukrajina předala oficiálně žádost o úvěr Mezinárodnímu měnovému fondu (MMF). Potvrdil to ve středu ministr financí Oleksandr Šlapak.

Výběr článků

Načítám