Hlavní obsah

Pivovary Staropramen předloni snížily ztrátu na 82 milionů

Druhý největší výrobce piva v Česku – skupina Pivovary Staropramen - předloni snížil ztrátu o 1,2 miliardy korun na 82 milionů korun. Provozní výsledek bez odpisů a opravných položek klesl o šest procent 2,2 miliardy korun, uvedla společnost ve výroční zprávě. Firma provozuje smíchovský Staropramen a ostravský pivovar Ostravar.

Foto: Profimedia.cz

Areál pivovaru Staropramen na pražském Smíchově

Článek

Konsolidovaný provozní zisk předloni činil 1,02 miliardy korun, o rok dříve šlo o ztrátu 768 milionů korun.

Celkové konsolidované tržby skupiny se předloni meziročně snížily o 11 milionů korun na 8,98 miliardy korun. Tržby za prodej piva klesly o 99 milionů korun na 7,24 miliardy korun.

Většinu piva skupina prodala v zahraničí. Staropramen vyvážel do 33 zemí světa, nejvýznamnějšími exportními trhy jsou kromě Slovenska Švédsko, Velká Británie a Německo. V licenční výrobě se dlouhodobě kromě Chorvatska produkuje v Rumunsku, Bulharsku, Maďarsku a Srbsku.

V Česku klesly prodeje piva o 61 milionů na 2,72 miliardy korun, na Slovensku o 54 milionů na 443 milionů korun. Export na další trhy skupině vzrostl, do Chorvatska vyvezla pivo za více než tři miliardy korun. „Na výsledcích roku 2017 se projevily vyšší marketingové náklady konsolidující společnosti v souvislosti s investicí do značky Staropramen,” dodává zpráva.

Firma je od roku 2012 součástí skupiny Molson Coors. Ta Pivovary Staropramen koupila od investiční společnosti CVC Capital Partner za 2,7 miliardy eur. Do roku 2009 pivovary vlastnil pivovarský gigant Anheuser-Busch InBev. Počet zaměstnanců firma předloni navýšila o 28 na 1436.

Reklama

Výběr článků

Načítám