Hlavní obsah

Piana od Petrofu po odmítnutí Čínou koupil miliardář Komárek

• Aktualizováno
Novinky, ČTK, bož

Rodinná nadace miliardáře Karla Komárka koupila od královéhradeckého Petrofu piana a klavíry, jež si po návštěvě předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) nepřevzal čínský odběratel. Komárkova společnost KKCG to oznámila v úterý. Zásilka nástrojů Petrof pro Čínu měla hodnotu 200 tisíc eur (5,3 milionu korun).

Foto: Petr Horník, Právo

Fabrika na výrobu klavíru a pianin značky Petrof.

Článek

„Že klavíry koupíme, jsme se rozhodli hned, jak jsme se o problému dozvěděli. S manželkou jsme se domluvili, že je naše nadace obratem věnuje českým školám. Přáli bychom si, aby se těch 11 nástrojů stalo symbolem české hrdosti a soudržnosti,” uvedl Komárek.

Prezidentka Petrofu Zuzana Ceralová Petrofová Komárkův krok ocenila a označila ho za velkorysý. „Mne osobně nejvíc překvapila rychlost a rozhodnost Karla Komárka, s jakou k tomuto neplánovanému obchodu přistoupil," uvedla.

Foto: Yassine El Mansouri – Elman Studio

Štěpánka a Karel Komárkovi

Podle ní je dodávka k dispozici ve skladech v Hradci Králové a nic nebrání její distribuci. Nadace 11 nástrojů z čínské zakázky rozdá českým školám. „Jsme rádi, že se naše klavíry dostanou do českých škol,” dodala Ceralová Petrofová.

Číňané nepřevzali piana od českého výrobce Petrof. Prý kvůli Vystrčilovi

Ekonomika

Podle Ceralové Petrofové odběratel pro Peking a okolí do Hradce Králové napsal, že se v Číně mluví o tom, že čínská vláda chce na Česko uvalit sankce a že on nemá na to, aby platil pokuty.

„Poprosil nás o pozastavení dodávky,” řekla v pátek Ceralová Petrofová. Expedici nástrojů již měl Petrof připravenou.

Ceralová Petrofová v roce 2016 hovořila o tom, že Čína pokrývá zhruba 35 procent tržeb Petrofu. V roce 2019 v tamním městě Si-an otevřela druhou galerii Petrof na světě po Hradci Králové. Podle firmy tam lidé mohou „nad šálkem dobré kávy a hrát na nástroje značky”.

Hospodaření poznamenala pandemie

Letošní hospodaření Petrofu poznamenává pandemie koronaviru. Původní plán prodeje na úrovni 290 milionů korun se podle Ceralové Petrofové kvůli pandemii nenaplní.

V květnu podnik odhadoval pokles proti plánu o 40 až 50 procent, nyní očekává snížení asi o pětinu na úroveň 230 milionů korun. Menší pokles je především díky dobrým prodejům v ČR, Evropě a v Rusku. V červenci se začala zotavovat i poptávka v Číně.

Loni Petrof, jehož vznik sahá do roku 1864, zažil dobrý rok. Tržby společnost zvedla meziročně o devět procent na 310 milionů korun, což byl nejlepší výsledek za posledních 11 let. Čistý zisk činil 11 milionů korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám