Hlavní obsah

Penta mění vlastnickou strukturu, Haščák převádí podíl na rodinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Finanční skupina Penta Investments mění vlastnickou strukturu. Jeden ze zakladatelů Jaroslav Haščák začal převádět svůj podíl v Penta Investments Group Limited, což je základní vlastnický fond celé skupiny, na rodinu. Na konci roku má ze všech manažerských pozic odejít třetí největší podílník Penty Jozef Oravkin a zároveň začne jeho postupné vyplácení, píšou Hospodářské noviny. Ze zakladatelů tak zůstane jako majitel jen Marek Dospiva.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Jaroslav Haščák na snímku z 18. dubna 2018

Článek

Haščák převádí podíl, který dosahuje zhruba 44 procent, na manželku. Po dokončení transakce, která může kvůli regulaci trvat několik měsíců, zůstane zcela stranou, uvedl deník. Časopis Forbes odhaduje Haščákovo jmění, které tvoří hlavně podíl v Pentě, na 1,2 miliardy dolarů (asi 25 miliard korun).

Společnost Penta prodala podíl v deníku Sme Sorosově firmě, Fica to pobouřilo

Evropa

Na Slovensku byl loni v prosinci obviněn z korupce a na přelomu roku strávil 30 dní ve vazbě. Hned po svém zatčení se stáhnul z výkonných funkcí ve firmě, nyní ale končí i majetkově. Firma odmítá, že by šlo o účelový krok. Upozorňuje, že Haščákovo obvinění se netýká skutků, na jejichž konci by mohlo být podezření z nekalého nabytí majetku, a tudíž jeho případné obstavení, píšou HN.

Masarykovo nádraží v Praze oživí nové náměstí

Domácí

Případ patrně souvisí s únikem nahrávek z odposlechů v dosud nevyšetřené korupční kauze zvané Gorila, která se týká podezření z uplácení vysokých slovenských politiků a úředníků Pentou v letech 2005 a 2006.

Oravkin má podle šéfa komunikace skupiny Martina Danka odejít na konci letošního roku ze všech manažerských pozic a zároveň začne jeho postupné vyplácení. Jeho zhruba desetiprocentní podíl má valuaci kolem 250 až 300 milionů eur, tedy něco přes šest miliard korun. Kdo přesně bude jeho podíl přebírat, zatím není jasné. Podle HN odchází Oravkin z osobních důvodů.

Spolumajitel Penty Haščák se vzdal výkonných funkcí ve firmě

Ekonomika

Penta je středoevropská investiční skupina, která začínala v roce 1994 jako obchodník s cennými papíry. V současné době působí v řadě oblastí, zejména ve zdravotnictví, finančních službách, výrobě, maloobchodu, realitách a v poslední době také v médiích. Mezi její nejznámější investice v Česku patří síť lékáren Dr. Max, sázková kancelář Fortuna či mediální dům Vltava Labe Media. Zaměstnává více než 43 tisíc lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám