Hlavní obsah

Masarykovo nádraží v Praze oživí nové náměstí

Architektonicko-urbanistická soutěž na novou podobu prostranství mezi ulicemi Havlíčkova, V Celnici a Na Florenci, kterou loni v listopadu vyhlásila Penta Real Estate, magistrát a Praha 1, zná vítěze. Je jím návrh od studia Perspektiv. Změny v místě, kde se nyní nacházejí dva vstupy do podzemní dráhy, parkoviště nebo prodejní stánky, nastanou v souvislosti s výstavbou nové čtvrti v okolí Masarykova nádraží.

Foto: Vizualizace Perspektiv

Architekti řešili prostranství mezi ulicemi Havlíčkova, V Celnici, Na Florenci.

Článek

Podle architektů by se Nová brána do Staré Prahy, jak plánované náměstí nazývají, měla stát prostranstvím, jež nikdy nespí. „Budoucí náměstí přizpůsobené potřebám těch, kteří tudy budou procházet, nabídne zásadně rozšířenou pěší zónu s místy pro odpočinek, vodním prvkem, novým městským mobiliářem, a hlavně už od počátku se vzrostlými stromy,“ popisuje novou tvář mluvčí Penty Ivo Mravinac.

Proměna veřejných prostranství v okolí Masarykova nádraží odstartuje s největší pravděpodobností na začátku příštího roku. Dokončení je v plánu do poloviny roku 2023. „Na studiu Perspektiv se komise shodla jednohlasně, přesto bude zapotřebí návrh v detailech dopracovat, například v případě zastřešených vchodů do metra,“ podotkl člen poroty Petr Zeman, předseda výboru pro územní plán a památkovou péči magistrátu.

Na místě přibudou také lípy

Praze 1 se návrh líbí, podle předsedy komise pro územní rozvoj a porotce Filipa Kračmana respektuje městský charakter. „Návrh počítá s devíti lípami. Vzrostlé stromy pomohou místu z pohledu tepelného ostrova a nenaruší chod města,“ řekl Právu s tím, že nevábné místo si přeměnu zaslouží. I s ohledem na to, že dnes se tudy pohybuje hodně lidí a další ještě přibudou po dostavbě nové čtvrti a terminálů pro příjezd vlaků z ruzyňského letiště.

Praha plánuje soutěž na využití a podobu strahovského stadionu

Domácí

Dvě budovy od proslulé architektky Zahy Hadid se už staví, dokončené by měly být v polovině roku 2023. „Chceme, aby se moderní architektura Zahy Hadid stala přirozenou součástí města, proto věnujeme velkou pozornost i veřejným prostorům v okolí budov, které navrhla u Masarykova nádraží.

Na náměstí a rekonstrukci ulice Na Florenci přispějeme městu téměř 90 miliony korun, dalších 40 milionů půjde na přestřešení kolejiště,“ doplnil výkonný ředitel Penta Real Estate Petr Palička.

Reklama

Výběr článků

Načítám