Hlavní obsah

Společnost Penta prodala podíl v deníku Sme Sorosově firmě, Fica to pobouřilo

Ivan Vilček, Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Investiční skupina Penta prodala svůj 34procentní podíl ve vydavatelství Petit Press, které vydává deník Sme. Do vydavatelství vstupuje tradiční investor do nezávislých médií newyorský Media Development Investment Fund (MDIF). Mezi největší podporovatele fondu patří Open Society Fundations miliardáře a filantropa Georga Sorose.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Robert Fico

Článek

Tento fakt využil k okamžitému útoku expremiér a předseda opoziční strany Směr-sociální demokracie Robert Fico, který prohlásil, že Soros se svými „špinavými penězi nemá co na Slovensku pohledávat“. Tvrdí, že Soros podporuje likvidaci demokraticky zvolených politiků. Narážel tím na protivládní protesty, které se konaly po celém Slovensku v roce 2018 po vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky. Fico tehdy odstoupil z funkce předsedy vlády.

„Měli jsme pravdu, že Sorosovy špinavé peníze ovlivňují slovenskou politiku a média,“ konstatoval Fico. V této souvislosti připomněl také setkání tehdejšího slovenského prezidenta Andreje Kisky se Sorosem v roce 2017 v New Yorku.

MDIF pomohl už za Mečiara

Petit Press ve svém prohlášení konstatuje, že nový investor pomohl vydavatelství půjčkou, aby překonalo náročné období, už za vlády Vladimíra Mečiara v 90letech minulého století, kdy tiskárny odmítly opozičně laděný deník tisknout. Za tuto půjčku tehdy vybudovalo vydavatelství Petit Press svou první vlastní tiskárnu.

Bakala pošle miliony na nové médium v Maďarsku. Kritici píší o českém Sorosovi

Evropa

Penta vstoupila do vydavatelství Petit Press v roce 2014. Na vstup investiční společnosti zareagovala část redaktorů odchodem a založením Denníku N. Obávali se ovlivňování obsahu novin ze strany Penty.

Petit Press provozuje také web sme.sk, který má přes dva a půl milionu unikátních návštěvníků měsíčně a 56 tisíc digitálních předplatitelů.

Penta na Slovensku nadále vydává bulvární deník Plus 1 deň, týdeník Plus 7 dní a ekonomický týdeník Trend. V České republice vlastní Penta od roku 2015 vydavatelství Vltava Labe Media.

Fond MDIF vznikl v roce 1996 a je financovaný skupinou nadací a investorů. Aktuálně disponuje prostředky v objemu 240 milionů dolarů a spravuje mediální aktiva v hodnotě 114 milionů dolarů. Mezi největší podporovatele fondu patří Sorosův Open Society Fundations.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám