Hlavní obsah

Paroubek: EU by měla mít jednotnou energetickou politiku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Evropská unie by měla mít podle premiéra Jiřího Paroubka jednotnou energetickou politiku. Premiér to řekl ve středu během pražského Fóra NATO o energetické bezpečnosti, energetice a boji proti terorismu. Diskuse o budoucnosti energetiky EU začne na nejvyšší úrovni koncem března.

Článek

Na březnové zasedání Evropské rady chystá český premiér vlastní koncept. Paroubek soudí, že poroste role alternativních zdrojů energie. Chce ale otevřít i otázku jaderné energetiky, kterou některé země EU včetně Rakouska zavrhují.

"Je důležité nebýt závislí na jednom či druhém zdroji," řekl premiér s tím, že současné dodávky jsou dobře zajištěny. Za deset, dvanáct let ale vzroste spotřeba, proto je už nyní nutné o záležitosti diskutovat, míní.

Premiér chce promluvit o plynu s Putinem

Premiér by chtěl při návštěvě ruského prezidenta Vladimira Putina v Praze otevřít otázku dodávek zemního plynu a ropy do Česka po roce 2013, kdy vyprší současné kontrakty. Podle návrhu, který ve středu projedná česká vláda, by Putin měl Prahu navštívit 1. a 2. března.

Česká republika odebírá ročně celkem téměř deset miliard metrů krychlových plynu. Z Norska dováží čtvrtinu celkového objemu plynu, zbytek proudí z Ruska. Paroubek si umí představit, že by země mohla dovážet zkapalněný plyn z Alžíru. Při nedávné návštěvě Dánska jednal o možnosti odebírat plyn i z této země.

Obchodní válka mezi Ruskem a Ukrajinou o cenu zemního plynu počátkem roku podle politiků ukázala, že by zdroje měly být co nejvíce diverzifikované [celá zpráva].

Koncem ledna vyzvalo osm východoevropských zemí včetně Česka unii k neodkladným politickým a finančním krokům, které by snížily vysokou závislost regionu na dodávkách zemního plynu z Ruska. Země vyzvaly EU, aby v březnu schválila program pro užší energetickou spolupráci a finanční podporu pro plynárenské projekty ve střední Evropě. Vybídly rovněž k urychlení rozhovorů s Ruskem o zárukách stabilních dodávek plynu.

Reklama

Související články

Ukrajina a Rusko se dohodly na ceně plynu

Rusko a Ukrajina se ve středu ráno dohodly na ceně dodávek ruského zemního plynu na Ukrajinu. V Moskvě jednali celou noc šéfové ruského Gazpromu s ukrajinským...

Výběr článků

Načítám