Hlavní obsah

Paroubek: EU bohužel nevymění práci za pozemky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Podle premiéra Jiřího Paroubka (ČSSD) státy Evropské unie nebudou souhlasit s plánem ministra zahraničí Cyrila Svobody (KDU-ČSL), aby otevřely své pracovní trhy pro Čechy výměnou za uvolnění obchodu s českými pozemky. Svoboda to žádal ve čtvrtek na pražském Žofínském fóru.

Článek

Premiér Svobodovu vizi označil v pátek za dobře míněnou, ale neuskutečnitelnou kvůli postojům obyvatel zemí EU.

Záměru podle Paroubka brání například to, že se Francouzi bojí statisíců Poláků, kteří by se mohli přistěhovat do země galského kohouta za svými krajany a vzít Francouzům práci. "S tím zemědělská půda nic nenadělá," uvedl. Stejně se podle něj zachovají i Němci.

Svoboda ve čtvrtek řekl, že staré státy EU se bojí zcela zbytečně toho, že by je v případě otevření pracovního trhu zaplavila levná pracovní síla z desítky nových členských zemí včetně Česka. Jako příklad uvedl, že Češi tvoří pouze šest procent zájemců o práci v Británii a pět procent uchazečů o zaměstnání v Irsku.

Češi mohou bez problémů pracovat v Británii a Irsku

Několikaleté přechodné období pro pracovníky z nových členských států EU zavedla většina vyspělých evropských zemí kromě Británie a Irska. Česko na oplátku vyjednalo s EU sedmileté přechodné období na blokaci nákupu zemědělské půdy cizinci.

Evropská unie se podle Svobody musí liberalizovat a přehodnotit svůj ochranný sociální systém, pokud chce být konkurenceschopná v globálním prostředí. Dalším velkým úkolem, který před ní stojí, je podle ministra vstřebání nových členských zemí, což se zatím zcela nepodařilo.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám